За първи път в Бургас здравно изложение събира в едно традиционна и алтернативна медицина. Изложението ще се проведе на 2 и 3 април т.г. в Mall Galleria Бургас. В него участват здравни заведения, медицински специалисти, фармацевтични компании, и др. Целта му е да представи по лесен, забавен и достъпен начин грижата, която всеки трябва да полага за своето здраве.

На изложението ще се проведат следните скрининги и изследвания: оценка на сърдечно-съдов риск, измерване на кръвна захар, холестерол, очни прегледи, прегледи на стъпала и проблеми с опорно-двигателния апарат, кожна диагностика, съдово изследване с мобилен доплер. Предвидена е много активна кампания за бъдещи и настоящи майки, включително и измерване на тоновете на бебето, съвети за кърменето, демонстрация на първи грижи за бебето.

Всички институции ще участват в изложението с демонстрации, с разяснителни кампании и информационни материали. Община Бургас ще представи своите лечебни заведения, най-голямата болница на територията на областта – МБАЛ Бургас, в която Общината е съакционер, също ще се включи с консултации от свои специалисти и акция по кръводаряване, която ще се проведе в събота, 2 април, от 11 до 15 ч. Лекари от Комплексен онкологичен център (КОЦ-Бургас) – хирурзи, онколози, ще дават консултации в дните на изложението – от 11 до 15 ч. на 2 април, събота и от 11 до 20 ч. в неделя.

Специалистите на най-голямата медицинска лаборатория в областта - "ЛИНА", също ще консултират в дните на изложението. Те ще разясняват на пациентите как, кога и защо се правят различните видове изследвания и ще ги запознават с най-честите профилактични изследвания, изследвания за детски болести, преди планиране на бременност или ако бременността закъснява, за женско и мъжко здраве, при диабет, хипертония и редицица други състояния.

Специалистите на Медико диагностична лаборатория "ЛИНА" ще консултират на изложението по следния график.

2.04, събота
11.00 ч. д-р Татяна Николова, специалист-вирусология
11.00 ч. д-р Пламена Хараланова, специалист-клинична лаборатория
12.00 ч. д-р Марта Райкова, специалист - клинична лаборатория
13.00 ч. д-р Георги Славов, специалист-микробиология
14.00 ч. Красимира Чернаева, биолог
17.00 ч. д-р Тодор Бояджиев, специалист трансфузионна хематология

3.04, неделя
11.00 ч. д-р Сашка Михайлова, специалист-микробиология
12.30 ч. д-р Здравка Георгиева, специалист-клинична лаборатория
13.00 ч. д-р Параскева Димова, специалист-паразитология
16.00 ч. д-р Соня Иванова, специалист-клинична лаборатория
17.00 ч. д-р Ярослава Маринчева, специалист-патология

Институциите, които отговарят за здравеопазването в региона, подкрепиха изложението и съдействаха за провеждането му. На пресконференция в Община Бургас днес д-р Лорис Мануелян (зам.-кмет по здравеопазване), г-н Семир Абу Мелих (народен представител, член на здравната комисия в парламента), д-р Георги Паздеров (директор на РЗИ-Бургас), д-р Таня Макшева (директор РЗОК-Бургас) и г-жа Скева Ванева (Mall Galleria) оповестиха, че събитието ще има голямо значение за повишаване информираността на бургазлии относно здравните услуги в региона. Те пожелаха изложението да се превърне в традиционен празник на здравето и да допринесе за повишаване на личната отговорност на всеки към собственото си здраве. Присъстващите посочиха, че в последните пет години инвестициите в здравеопазването в Бургас имат голям ръст, както в публичния, така и в частния сектор.

Основен партньор на изложението е Национална пациентска организация,която със съдействието на медицинска лаборатория „ЛИНА“ организира безплатни изследвания за хепатит В и С.

Всеки посетител може да спечели от над 100-те награди, ако попълни талон на място. Подробна програма на събитието ще бъде публикуванаи на страницата му във фесбук: https://www.facebook.com/ZonaZdraveBurgas/

За първи път в Бургас на „Зона здраве” ще бъде проведен ранен скрининг за риск от диабет. За шест секунди апаратура изследва лещата на окото и по ензимите определя дали водите здравословен начин на живот и има ли риск да развиете болести на обмяната.

Алтернативната медицина ще бъде представена от Солната стая – уникално съоръжение, което прилага халотерапия – терапия със сол. Тя е подходяща за няколко типа заболявания и ще може да се пробва на място. Ще има също аюрведа консултации, консултации за терапии и лечение с природни средства и др. Предвидени са консултации с психолози от специалностите „Психология“ и „Социално консултиране“ на БСУ.

За дамите са предвидени и щандове с органична козметика, демонстрация на съдове за здравословно приготвяне и съхранение на храната. За първи път в Бургас ще бъде показан български парфюм, отличен на изложения в Париж. Парфюмът е с изцяло натурални съставки на основата на етерични масла от българска роза.

Спортни и танцови школи участват в изложението с безплатни тренировки, демонстрации, представяния, за да промотират спорта като важен фактор за добро здраве и самочувствие.

Официалното откриване на изложението е на 2 април 2016 г., събота, от 11 ч., ниво 1 в Mall Galleria Бургас.