Не посягайте към антибиотиците при първите признаци на грип, съветва д-р Татяна Николова, един двамата вирусолози в Бургаски регион. Важно е да се знае, че антибиотиците не лекуват вируса, а усложненията, които настъпват от него, като атипични пневмонии, бронхити и трахиобронхити. (ВИДЕО)

Най-опасно е да се започне с антибиотици, особено при децата, които могат да страдат от друг вид вирус или остри респираторни заболявани (ОРЗ), които също не се повлияват от антибиотици. Грипът е опасен и при пациенти над 60-годишна възраст с хронични заболявания на белите дробове, дихателни пътища или сърцето, които се обострят след прекарана грипна инфекция.

Бързият тест за откриване на грип от тип А и тип B излиза в рамките на деня. Лекарите съветват той да се направи още при първите признаци на заболяването .

Диагностицирането на точния тип грип помага да не се стига до усложнения. През последните години за изолиране на антигените на грипните вируси и на някои вируси на ОРЗ все по-разпространени стават бързите тестове, които позволяват лечението да започне навреме. Такъв тест се извършва в централата на лаборатория „ЛИНА” в бл. 75, в к-с „Зорница”.

Резултатите от теста, за откриване на грип, излизат за няколко часа и могат да бъдат проверени на уеб сайта на лаборатория Лина www.lina-bg.com.