Противоракови и ядливи ваксини са в полето на изследване и тестване от експертите. През този век е направена много сериозна крачка в клиничните проучвания в сферата на имунизацията. Смисълът на имунизационната терапия е да помогне на имунната система да спре развитието на тумори или тяхното завръщане. Това каза проф. Радостина Александрова, доктор по вирусология към БАН, в студиото на предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS.


По думите на вирусолога ваксините са два вида: превантивни и терапевтични. Примери за ваксини за предотвратяване на заболявания са тези срещу хепатит Б и човешки папиломен вирус. Терапевтичните се поставят, когато пациента вече има заболяване, например рак.

„Разработват се ваксина срещу рак на гърдата, ваксини срещу алергии и зависимости”, каза проф. Александрова. Но по-любопитни са ядливите ваксини. „Ядеш круша срещу малария”, посочи като пример специалистът. Идеята на тази имунизация е същите антигени от традиционните ваксини да бъдат въведени в растения, дрожди, водорасли и пр.