Нека си признаем, всички ние отчаяно се надяваме кожата ни да старее като хубаво вино. И докато външният ни вид е донякъде генетичен, очарователното е, че 90% от това как кожата ни остарява зависи изцяло от нас и нашите ежедневни грижи за нея. И в тази връзка Bright Side прави списък на 10 от най-често срещаните ежедневни навици, които развалят кожата ни, като същевременно показват, че не е толкова трудно да ги избегнем и да имаме по-здрава кожа за нула време.

Да за косата, не и за лицето

Много продукти за коса, включително нашият шампоан, балсам и други средства за оформяне на косата, предизвикват запушване на порите върху кожата ни и причиняват обриви, като акне, пъпки и други раздразнения по скалпа и лицето. Това се случва, защото продуктите за коса често съдържат сулфати, за които е известно, че запушват порите на кожата.

За да предотвратим това, трябва да помислим за преминаване към безсулфатни продукти за коса. Освен това, за по-добра защита е полезно да слагаме лента или да покрием лицето си с чиста кърпа следващия път, когато използваме продукти за коса.

Твърде много продукти

Превключването между няколко продукта за грижа за кожата може да бъде предизвикателство за нея, тъй като новите консерванти и съставки често активно допринасят за появата на акне и влошават състоянието на кожата ни.

Вместо да експериментираме с различни продукти за грижа за кожата, е по-добре да се придържаме към един или два и да им дадем време да окажат благоприятен ефект.

Обезкосмяване

Неправилното обезкосмяване на лицето с комедогенни продукти, които имат характеристики на запушване на порите, често причинява появата на акне по лицето. За да сме сигурни, че почистваме правилно космите по лицето и предотвратяваме по-нататъшни раздразнения на кожата си, трябва да избягваме продукти с най-честите съставки, които запушват порите - като кокосово масло, палмово масло и пшеничен зародиш. Нека се придържаме към нетоксична козметика и да потърсим продукти с некомедогенни съставки.

Пътуване

Когато пътуваме на ново място, излагаме кожата си на нова среда, която може да се окаже вредна за нея. Фактори като въздействието на слънцето, топлината, студа и влажността допринасят за внезапното влошаване на кожата ни, предизвиквайки поява на акне или изсушаване.

За да предотвратим всякакви негативни ефекти, които промяната в околната среда може да предизвика, най-добре е да се адаптираме към новите условия, като избягваме продължително излагане на кожата на външни фактори и да използваме слънцезащитни продукти, за предпочитане с цинков оксид. Ако я излагаме на ниски температури, трябва да се съобразим с дехидратацията, като прилагаме добри хидратиращи продукти.

Токсини

Друг често срещан козметичен продукт, който може да причини запушване на порите и появата на акне, са токсичните съставки, открити в някои козметични продукти за премахване на грим. Препоръчително е да измием лицето си старателно, за да отстраним ефективно всяко натрупване на грим, омазняване и мръсотия след дълъг ден.

Преработена храна

Храните с високо съдържание на въглехидрати, като сладкиши или бургери, могат да провокират появата на акне. Поради високия си гликемичен индекс, храната, богата на въглехидрати, предизвиква дразнене на кожата, тъй като пряко влияе върху нивата на кръвната захар.

За да сме сигурни, че кожата ни няма да бъде негативно повлияна от диета с високо съдържание на въглехидрати, е хубаво да намалим леките закуски и да залагаме повече на високопротеинова храна с повече здравословни вещества и, разбира се, да консумираме много плодове и зеленчуци.

Спането

Възглавницата ни абсорбира всичко, полепнало по кожата ни и когато спим по корем, лицето ни е плътно притиснато към всички материали на възглавницата, което от своя страна причинява акне и запушва порите. За да избегнем дразнене на кожата, хубаво е да се опитаме да спим по гръб.

Подсушаване

Когато търкаме лицето си с кърпа твърде много, излагаме кожата си на допълнително ексфолиране, което има отрицателно въздействие. За да сме сигурни, че няма да предизвикаме нежелано дразнене на кожата, просто трябва да подсушаваме с леко потупване на кърпата и да минимизираме нежужното ексфолиране.

Не твърде гореща, но не и твърде студена вода

Когато става въпрос за здравето на нашата кожа, температурата на водата е ключова. Студената вода не премахва ефективно цялото ненужно натрупване на мръсотия по кожата ни, докато е известно, че горещата пък дразни и я изсушава.

Най-добрата температура на водата за ефективно почистване на кожата би била хладката, тъй като тя премахва натрупванията върху кожата, като същевременно запазва здравословните мазнини в процеса. Такава вода е от 36.5ºC до 40.5ºC.

Миене на лицето

Омазняване, мръсотия и натрупване на бактерии са резултат от дълъг нощен сън. И докато спим през нощта, кожата ни претърпява процес на възстановяване, който в замяна кара кожата ни да произвежда мазнини и токсини.

Ако това натрупване не се отмие правилно сутрин, то може сериозно да състари лицата ни, пряко да допринесе за повече бръчки и да попречи на продуктите за грижа за кожата, като слънцезащитните такива. Ето защо е задължително да измиваме лицето си сутрин - хем ще се освежим и ще почистим порите, хем ще започнем деня с тонизирана кожа.