Лекарства от Позитивния списък без код за проследяване няма да се заплащат от Здравната каса. Срокът за подаване на код към системата СЕСПА ще бъде 14 дни от вписването на медикамента в списъка.

Това предвиждат законодателни промени, които ще бъдат разгледани на второ четене в парламентарната здравна комисия.

Целта на законопроекта е да се повиши проследимостта на наличните количества лекарства у нас и да се ограничат практиките за нерегламентиран паралелен износ, посочват вносителите от ГЕРБ-СДС. Вносителите на лекарства и притежателите на разрешение за паралелен внос ще бъдат задължени да подават към системата СЕСПА продуктовия код на всеки медикамент в 14-дневен срок след публикуването му в Позитивния списък, в противен случай лекарството няма да се плаща с обществени средства.

Без заплащане ще остават и лекарствата без проверена автентичност чрез показателите за безопасност. Агенцията по лекарствата ще изпраща информация за медикаменти с неподадени кодове към Здравната каса и ресорното министерство ежеседмично, предвиждат поправките. Търговците, които не са изпълнили новите изисквания, ще могат да го направят в срок от 1 месец след влизане в сила на законопроекта.