Здравната комисия прие и на второ четене механизъм, по който Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да заплаща онколекарствата на болниците.

Общият законопроект, внесени от Васил Пандов от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Костадин Ангелов от ГЕРБ се очаква да бъде гласуван окончателно в пленарната зала утре (31 януари). Ако това стане факт, той ще влезе в сила от 1 юли 2024 г. Първоначално двете партии имаха различни предложения как да се случат промените.


Целта на промените е да се въведе нова формула за изчисляване на максималната стойност, която касата може да плаща за даден медикамент, за да се избегнат драстични разлики в цените, когато няма рамково договаряне за съответната година. В такива случаи здравната каса ще плаща всяко онколекарство на болниците на по-ниската цена от постигнатата от конкретното лечебно заведение или среднопретеглената стойност, на която медикаментът е бил доставена през предходните шест месеца.


Ако цената на дадено лекарство, заплатено по този механизъм, е по-ниска с над 20% от тази, на която е продадено на дадена болница, разликата ще се заплаща от търговеца на едро, без значение дали тя е възложител по Закона за обществените поръчки.


По време на дискусията председателят на здравната комисия и един от вносителите Костадин Ангелов коментира, че с измененията се защитават лечебните заведения, така че да не бъдат ощетявани. "Даваме ясен знак на търговците на едро, че не може да твърдят, че законът им позволява 2800% надценка и печалбата остава в тях", допълни той.


"Заболяванията, за които се купуват тези лекарствени продукти, са сериозни и животозастрашаващи, и трябва както от една страна да има лекарствени продукти за тези пациенти, така и от друга страна да не се търгува със здравето им", заяви един от вносителите Васил Пандов в съобщение до медиите.