Истинската зима най-сетне дойде и по нашите геграфски ширини. Въпреки че прогнозите са да не се задържи за много дълго, минусовите температури и през деня се оказват голямо предизвикателство за организма ми. Още повече и когато е на лице рязко застудяване, а в последните години и сме забравили какво си е голям студ.
Овен че вероятно ни е много студено навън, има и шанс да подценим градусите. А те може да се окажат истинска заплаха за здравословното ни състояние, ако не сме достатъчно внимателни. Ето за какво трябва да имаме едно на ум в най-студените дни.
Травми и счупвания
Когато е студено и е валяло сняг, най-вероятно навън всичко е заледено. Това прави придвижването както пеша, така и с кола, истинско приключение. Ако сме пешеходци, трябва винаги да излизаме с подходящи обувки, да внимаваме откъде минаваме и най-важното - никога да не бързаме. Защото вместо да стигнем там, накъдето сме се запътили, най-вероятно ще свършим в травматологията.
Болка в гърдите
Когато сме навън в студа за по-дълго време, кръвоносните ни съдове се свиват и сърцето ни трябва да работи по-усилено, за да поддържа телесната температура. Това може да доведе до усещане за болка в гърдите. В такива случаи е важно веднага да се крием на топло, защото явно сърцето ни се е преуморило.
За хора със сърдечно-съдови проблеми е противопоказно да извършват физическа дейност на открито за дълго време, като например да чистят сняг, защото това може да доведе дори до инфаркт.
Дихателни проблеми
Освен кръвоносните съдове, студеното и сухо време свива и дихателните пътища в белите дробове. Затова е възможно да се проявят симптоми като хрипове, кашлица, затруднено дишане или усещане за стягане в гърдите.
Тези прояви са по-чести при хора с дихателни проблеми като астма или хронична обструктивна белодробна болест. Във вториятслучай студеният въздух може дори да причини белодробни спазми. Затова е добре те да избягват прекарването на продължително време на открито при много ниски температури.
Измръзване
До него се стига, когато кожата е изложена за продължителен период на студен въздух. Признаците включват изтръпване и усещане за втвърдяване на кожата. Освен това тя стана много бяла или придобива сиво-жълт цвят. За да го избегнем, трябва всички части на тялото ни да са максимално покрити.
Често измръзването не се усещане веднага именно заради изтръпването. Но ако усетим, че нещо не е наред, по-добре да потърсим веднага лекарска помощ. И е важно да запомним, че частите от тялото, които са измръзнали, не бива да се загряват бързо, а постепенно, защото това може да доведе до още по-голямо увреждане.

Хипотермия
Това е състояние, при което телесната температура спада под 35 градуса. Обикновено се случва, когато сме прекарали дълго време навън при много ниски температури, но ако сме мокри от дъжд например, може да се прояви дори и при външна температура от 3-4 градуса.
Признаците на хипотермия включват треперене, изтощение, объркване и неясна реч. При наличието им е важно веднага да се потърси медицинска помощ, защото в някои случаи може да доведе до смърт.
Най-уязвими са бебетата, както и хората, които прекарват много време на открито, било то и за да практикуваме зимни спортове например. Затова е важно на всеки няколко часа да правим почивка на топло и никога да не тестваме границите на тялото си, съветват от Time.