Грипът настъпва, но за момента в болниците постъпват повече хора с усложнения след COVID-19. Това обясни в "Денят започва с Георги Любенов" главният държавен здравен инспектор. Според Ангел Кунчев е въпрос на време заразените с грип да изпреварят инфектираните с коронавирусна инфекция.
"Броят на приетите за лечение от COVID, към тези които имат някакви усложнения от грип, все още е 5-6 към 1. Постепенно грипът ще успее да измести останалите. Ще се наложи, ще достигне епидемични нива. Ние казваме на база на статистиката, че най-вероятно това ще стане в края на месеца или в началото на февруари", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
В повечето случаи симптомите на грип и ковид са еднакви, предава БНТ.
Грип или ковид? Най-сигурният начин да разберем от какво сме болни е тест, лекарите препоръчват той да бъде направен от специалист.
"Зависи все пак кой как може да го направи теста, защото, както се казва, и аз мога да си пея в банята, ама мъжът ми ми казва да пробвам първо с добро", д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар.
Точната диагноза е от съществено значение за лечението, което ще предпише лекарят.
"За грипа имаме антивирусни препарати много ефективни - особено приети в първите 48 часа те почит отрязват клиничната картина и човек значително се подобрява. Докато срещу ковид за съжаление чак такива мощни средства нямаме", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Медиците призовават хората да не се самолекуват, а да потърсят лекарка помощ.
"Самолечението е едно от най-вредните неща. Когато имат симптоми да не започват, с това което е останало вкъщи или което е помогнало на съседката леля Пенка от горния етаж", обясни д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар.
"Основното, което би могло да ни насочи, че това е грип, е много рязкото начало - силното главоболие, общото неразположение и високата температура, които буквално настъпват за ден. При ковида има същите симптоми, но настъпването е по-бавно, по-плавно, но и продължителността на симптомите е по-дълга", подчерта д-р Айдън Джиниев - общопрактикуващ лекар, Русе.
Грипът атакува децата и възрастните и може да причини сериозни усложнения и смърт при хора с хронични заболявания.