През следващите две седмици ни очаква голямо празнично похапване, което е по-вероятно да се отрази негативно на размера на талиите ни. Но има ли начин да се насладим на празничните лакомства, без да прекаляваме и без после да изпитваме чувство за вина от качените килограми?
На тези въпроси отговаря диетологът Аби Шарп, която дава и няколко съвета за по-внимателни хранителни практики.
Празничният сезон носи със себе си изкушаващ набор от вкусни, но калорични ястия. Намирането на баланс между наслаждаването на тази храна и поддържането на питателна диета може да бъде предизвикателство точно в този момент.
Според експертите обаче, хората могат абсолютно да се насладят на радостта от сезона, без да компрометират добрата си форма и своето здраве. Но как?

Как мога да балансирам празничните си ястия?

Шарп казва, че е важно да се поддържа последователен подход към храненето по време на празниците. Тя съветва хората да се съсредоточат върху добавянето на цвят към храната си, наблягайки на броене на цвета, а не на калориите.
Това означава съчетаване на лакомства с разнообразие от плодове и зеленчуци, фибри, протеини и здравословни мазнини.
Поддържането на балансирана диета по време на празниците не означава само избягване на преяждане – това играе решаваща роля в поддържането на енергийните нива, редовността на стомаха и имунното здраве през зимните месеци. Освен това помага за предотвратяване на риска от наддаване на тегло.

Как мога да се детоксикирам, след като съм ял твърде много сладкиши?

Просто казано – няма начин магически да „детоксикирате“ тялото си. Шарп обяснява, че естествените механизми за детоксикация на нашето тяло (отделителната система) могат да бъдат подпомогнати с хидратация и храни, богати на фибри.
„Водата наистина ще помогне да се компенсират тези по-големи количества захар, натрий и алкохол, които отново пием много повече. Така че, ако сокът от целина помага, това е защото е 99,9 процента вода“, твърди Шарп.
Шарп препоръчва да се изберат цели плодове и зеленчуци за по-ефективен подход, които осигуряват и фибри, и отново, добавяне на протеини и здравословни мазнини – „комбинацията за смазване на глада“.

Как мога да практикувам внимателно хранене през тези празници?

Внимателното хранене е чудесен инструмент за предотвратяване на прекомерното угаждане по време на празниците.Шарп препоръчва да се обръща внимание на сигналите за глад и ситост, като се елиминират разсейванията по време на хранене (като телевизия). Това включва да направим времето за хранене по-релаксиращо, да настроим сетивните аспекти на всяка хапка, да се питаме „Гладен ли съм? Сит ли съм?... Какъв вкус има това? На какво мирише това? Какво е това хрускане?“

Празниците могат да бъдат стресиращи. Как мога да избегна емоционалното хранене?

Празниците са особено стресиращо време за много хора. В комбинация с изобилие от храна, това често е рецепта за емоционално преяждане, признава Шарп.
За хора, които се занимават с емоционално-задействани хранения, особено тези с анамнеза за хранителни разстройства, тя предлага включване на различни практики като участието в социални дейности, несвързани с храна, практикуването на медитация, йога и водене на дневник. Чрез тези практики ще можете да управлявате емоциите и стреса, без да прибягвате до храна. Добре е да си намерите нехранителна физическа активност, която ви носи радост.
Важното е, че Шарп съветва да не се самоосъждаме, тъй като е „напълно нормално“ понякога да се храним емоционално и да преяждаме, особено на коледната трапеза. На такива празници се яде повече от нормалното. Въпросът е, че острото чувство за вина и засрамване на себе си вероятно само ще подхрани още един епизод на емоционално хранене. Най-доброто нещо, което можете да направите, е просто да продължите напред и след празниците отново да намалите до минимум консумацията на сол, захар и бяло брашно.