В над 90% от случаите повишеното кръвно налягане при човек няма симптоми. Това заяви пред БНР кардиологът от столичната университетска болница "Света Анна " д-р Николай Стоянов. Той е сред организаторите на XI Конгрес по интервенционална кардиология, който се провежда в София.

Високото кръвно налягане уврежда съдовата система на сърцето, мозъка, бъбреците, очите, но без симптоми и в преобладаващата част от случаите човек случайно установява, че има проблем, посочи д-р Стоянов. Затова според него е необходимо да се обърне повече внимание на профилактиката:

"Измерването на единична стойност веднъж на 2 години не е начин на профилактика", категоричен бе специалистът.

Вариант е хората сами да мерят кръвното си вкъщи или да отидат на лекар.

"Според мен, по-сериозното като ангажимент е на колегите да проследяват пациентите си. Особено при мъжете над 40-годишна възраст много често се случва да имат повишено кръвно налягане и да влошава дългосрочните резултати при тези пациенти. Но ангажиментът е също така и личен на всеки отделен човек", подчерта д-р Стоянов.

Страната ни заема първото място в света по смъртност от инсулти и е на челна позиция по смъртност от инфаркти, като и при двете заболявания високото кръвно е ключов рисков фактор.