Ако искаме да отслабнем, е важно да имаме предвид, че резултати не се постигат само с диета и физическа активност. Фактори като стрес, недоспиване, хормони и различни медицински състояния, също могат да окажат влияние. За съжаление тях рядко можем да контролираме.

Едно от нещата, върху които имаме контрол обаче, е храненето. Чрез него можем да управляваме не само теглото си, но и апетита. А когато сме сити, е съвсем естествено по-рядко през деня да похапваме и така съответно да свалим излишни килограми.

За да постигнем този ефект, е важно какво ядем. Най-добре е да похапваме храни, които са богати на протеини и фибри - именно те са най-засищащи и в повечето случаи нискокалорични. Освен че помагат в борбата с килограмите, са полезни и за цялостното ни здраве, енергия, и фокус.

Ето кои са 10 от най-засищащите и нискокалорични храни, които можем да похапваме без угризения.

Кисело мляко

Когато е по-нискомаслено, киселото мляко е с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини и по-високо съдържание на протеини, които ни засищат. Освен това в него има и аминокиселини, витамини, минерали и калций.

Извара

Подобно на киселото мляко, изварата е богата на протеини, калций и други хранителни вещества. Също така съдържа само 82 калории за 100 грама.

Риба

Храните от животински произход като цяло съдържат доста протеини и рибата не прави изключение. Рибата тон и сьомгата например са богати на полезни за сърцето омега-3 мастни киселини. Първата има между 70 и 85 калории за 100 грама, а втората - около 140 калории за същото количество.

Месо

Както споменахме по-горе, месото е богато на протеини. В него обаче се съдържат и други полезни хранителни вещества, като витамини от групата В, желязо и цинк. Месото, особено от птици, съвсем спокойно може да бъде част от една нискокалорична диета и да ни засити.

В 100 грама пилешки гърди без кожа например има 120 калории. Най-добре е да готвим месото на фурна или на скара, а не на тиган, за да намалим консумацията на мазнина.

Яйца

Яйцата са идеални за закуска, тъй като доказано намаляват апетита ни през деня. А само в едно яйце се съдържат едва 72 калории. Освен това яйцата осигуряват на тялото ни необходими хранителни вещества, като витамин B12, витамин D и каротеноиди.

Бобови

Предимството на бобовите растения пред плодовете и зеленчуците, е, че съдържат повече фибри. А освен че са засищащи и нискокалорични, фибрите са полезни и за доброто функциониране на червата и контролирането на холестерола.

Затова е добре в менюто си да включваме боб, грах и леща - те са добър източник на протеини, фибри и много витамини и минерали като фолат и магнезий. В 100-грамови порции консервиран боб и варена леща има съответно 114 и 116 калории.

Овесени ядки

Също идеални за закуска, подобно на яйцата, овесените ядки, са друга нискокалорична и богата на фибри храна, която засища. А ползите далеч не са само това. Те се отразяват благоприятно на храносмилането, на здравето на сърцето и спомагат за контрола на кръвната захар и теглото.

Благодарение на бета-глюкана, който съдържа, овесът повлиява на хормоните, които намаляват апетита и повишават чувството за ситост. Порция от 30 грама овесени ядки има само малко над 100 калории.

Зеленчуци

Разбира се, няма как зеленчуците да не бъдат включени в този списък. Те са едни от най-нискокалоричните храни, които е добре да са част от ежедневното ни меню. Да не забравяме, че освен това са богати на фибри и антиоксиданти. Водата и фибрите, които пък съдържат, ни засищат, без да приемаме много калории.

Още повече, че някои зеленчуци, особено по-твърдите като броколи, моркови и целина, отнемат повече време за дъвчене. А според някои изследвания по-продължителното дъвчене ни кара по-бързо да се почувстваме сити.

Плодове

Освен зеленчуците, не бива да подминаваме и плодовете. Те също са богати на хранителни вещества, нискокалорични са и засищащи, поради съдържанието на фибри и вода.

Освен това задоволят желанието за сладко и естествено могат да подслаждат други храни, като кисело мляко например. В една ябълка има около 100 калории, а в чаша ягоди - по-малко от 50.

Въпреки че не е толкова нискокалорично като другите плодове, авокадото (в едно цяло има 322 калории) все пак заслужава да бъде споменато в този списък. То съдържа здравословни мазнини и фибри, които го правят засищащо.

Стига да не прекаляваме с количеството, с него спокойно можем да заменим богатите на въглехидрати храни. Доказано е, че така ще се чувстваме по-сити за по-дълго време.

Люта чушка

Може би най-изненадващата храна в този списък е лютата чушка, която обаче не бива да бъде пренебрегвана. Капсаицинът в нея е основен компонент, богат на антиоксиданти, който потиска апетита.

В една червена люта чушка има само 18 калории, но пък за сметка на това подобрява вкуса на редица ястия, пише Health.