У нас доказаха първи случай на подварианта "Пирола" на "Омикрон". Положителната проба е от София. Епидемиолози и вирусолози съобщават, че един от началните му симптоми е зачервяването на очите.

"Това е вариант, който се появи в средата на месец август. Няма данни към момента за нещо по-различно като тежест на клиничната картина. 58% от хората са били със симптоми, 42% са били без симптоми.

Симптомите са стандартни: температура, болки в гърлото, в мускулите, в ставите, умора, неразположение. Няма прогнози за нещо драматично, което да се случи и да ни върне към онези тежки картини с препълнени отделения.

Най-уязвими са хората над 65 години", това коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова тази сутрин пред Bg On Air.

На въпроса наблюдава ли се зачервяване на очите при подварианта Пирола, проф. Александрова отговори, че и при други варианти и вируси се появява.

"Не бива да пипаме очите си, без да сме измили ръцете си. Лигавицата на окото би могла да бъде входна врата", предупреди вирусологът.

"Това е вариант, за който все още няма достатъчно информация. Още през август беше засечен едновременно в няколко държави и то при хора, които не са напускали границите на страната си, нямаше връзка между случаите. В рамките на 6 седмици успя да влезе в 23 държави на няколко континента. В Англия имаше един случай, където в болнично заведение беше предизвикал локално огнище", каза още проф. Александрова.

По думите ѝ поне 54 вида животни, отглеждани като норките в плен, са чувствителни към вируса.

"Специално за норки и хамстери знаем, че вирусът може да се разпространи сред тях, може да се върне от тях и към хората", посочи също проф. Александрова. И допълни:

"Специалистите бяха впечатлени от големият брой мутации на Пирола".