Повечето хора в днешно време имат навика да се къпят всеки ден. И това дори е доказано с проучване. В изследване от 2021 г., проведено сред над 5700 възрастни американци, над 60 процента от тях отговарят, че се къпят веднъж дневно.

Дерматолозите обаче са на мнение, че доста хора всъщност изобщо няма нужда да се къпят всеки ден и дори е препоръчително да не го правят толкова често.

"Няма универсален подход. Честотата зависи от типа на кожата и косата на всеки човек и колко се поти той", споделя американският дерматолог д-р Джойс Парк. По думите ѝ честото вземане на душ дори може да ни предизвика проблеми - да изсуши кожата ни и да доведе до поява на зачервяване, сърбеж, лющене и екзема.

Кога е нужно да се къпем всеки ден

Ежедневните душове са нужни на хората, които се потят обилно - независимо дали заради работата си, тренировки или просто имат предразположение към повече изпотяване. Тогава е добре къпането да е всеки ден, за да бъдат премахнати потта и натрупаните замърсявания, които могат да доведат до запушени пори и обриви по кожата.

При хората с мазна коса също е оправдано измиването ѝ с шампоан всеки ден. Сухият шампоан пък, който е един от най-използваните продукти от жените, пък е добре да бъде използван само в краен случай, тъй като се натрупва в косата.

За страдащите от пърхот ежедневното миене с шампоан също не е вредно, въпреки че доста хора вярват с обратното. Затова лекарите поясняват - пърхотът не се причинява от суха кожа, а от гъбички, които често възпаляват скалпа и водят до лющенето му. Миенето на косата всеки ден с шампоан може да отърве страдащите от пърхот именно от гъбичките, които го причиняват, казва д-р Ширази.

Кога не е нужно да се къпем всеки ден

Хората, които дори е препоръчително да не се къпят всеки ден, а например през ден, са тези с екзема, суха и/или чувствителна кожа. Ако сме сред тях, то вероятно дори може би усещаме, че сапунът и водата влошават състоянието на кожата ни и тя може да стане по-раздразнена и сърбяща. "Честото вземане на душ може да изсуши кожата толкова, че да се напука и така да позволи на микроорганизмите да навлязат, увеличавайки риска от кожна инфекция", предупреждава д-р Гаршик, друг здравен експерт.

Той препоръчва кратки душове, с хладка вода, вместо дълги и горещи вани. Ако кожата ни е много чувствителна, е по-добре да измиваме със сапун само местата, които е най-наложително - подмишниците, около интимните части, ръцете и краката.

Разбира се, продуктите, които използваме също са от значение, като най-препоръчваните от дерматолозите са нежните и щадящи измивни средства, които съдържат овлажняващи съставки и не причиняват сухота, раздразнения и сърбеж.

Що се отнася пък до хората със суха и/или къдрава коса, за тях също е препоръчително да не я мият всеки ден, а веднъж или два пъти седмично, пише The New York Times.