За поредна година лаборатория „ЛИНА” отбелязва Световния месец за борба с рака на гърдата - най-честото онкологично заболяване сред жените. Всеки октомври здравните институции отправят важно послание, че чрез навременна профилактика животът на хиляди майки, съпруги и сестри може да бъде спасен. Това важи особено силно за България, където според статистиката всяка година диагнозата „рак на гърдата” чуват между 3 600 и 4 000 жени.

Кои са лабораторните изследвания за карцином на гърдата?

Туморният маркер СА 15-3 е свързан с диагностиката и проследяването на ефекта от терапията на карцином на млечната жлеза: www.lina-bg.com/izsledvaniya/ca15-3.html

Само него ли трябва да изследваме, когато посетим лабораторията?

„Карциномът на гърдата несъмнено е водещото онкологично заболяване сред нежния пол. Ние обаче искаме да поставим акцент и на превенцията на рака на яйчниците, панкреаса и дебелото черво, които също са все по-често срещани и заслужават внимание”, споделят от „ЛИНА”. Именно поради тази причина те предлагат комплексна профилактична кампания с 4 туморни маркера всеки на преференциална цена от 18 лв. на 9 лв.

  • СА 15-3 - туморен маркер за млечна жлеза,
  • СА 125 - туморен маркер за яйчници,
  • CA 19-9 - туморен маркер за панкреас и дебело черво,
  • CEA карциноембрионален антиген - маркер на втори избор, използван в комбинация с други туморни маркери при карциноми на дебело черво, панкреас, млечна жлеза.

Кампанията важи до края на месец октомври 2023 г. във всички самостоятелни лаборатории и манипулационни на „ЛИНА” в страната. Таксата манипулация е 2 лв.

Знаете ли, че?

Млечната жлеза може да бъде засегната не само от рак, но и от някои доброкачествени заболявания или състояния, като: мастопатия, кисти, фиброаденом, аденом и др., които изискват проследяване и лечение при необходимост. Затова, ако забележите нещо необичайно на допир или във вида на гърдата, не се колебайте да потърсите лекар.