Всички имаме нужда да се храним, но често това, което купуваме в магазина и което е направено за наше улеснение, може буквално да ни разболее, ако не сме достатъчно внимателни и информирани.

И макар повечето държави в днешно време да са изключително стриктни по отношение на изследванията, законите, практиката и протоколите за поддържане на безопасността на храните, голяма част от населението всяка година се сблъсква с хранителни заболявания. Някои от които достигат дори до хоспитализация.

Ето какво експертите по безопасност на храните не биха си купили от магазина за хранителни стоки, колкото и лесно и примамливо да изглежда това.

Нарязани плодове

Удобно е наистина, но удобството не трябва да бъде приоритет пред защитата здравето. Никога не може да бъдем сигурни кой и как е приготвя и опакова плодовете. Често на местата, на които работниците в големите магазини правят подобен тип храни, са място, в което здравните експерти откриват проблеми със замърсяването и развитието на опасни патогени.

Още повече, че няма лесен начин да разберем дали плодовете са подходящи за консумация - например дали са загнили, застояли или ферментирали, тъй като обикновено са добре опаковани.

Готвени храни

Друго място, където могат да се развият патогени, са готовите за консумация топли храни - обикновено приготвени директно в магазина.

Според специалистите, трудно е топлата храна да се поддържа топла, а студената - студена. Затова тези храни често се съхраняват в "опасната зона", определяна от официалните власти за температури между 4 и 60 градуса по Целзий. Когато храната се намира в тази зона, бактериите могат да се развият бързо и да ни разболеят - особено ако престоят ѝ там е по-дълъг от два часа.

Пакетирани листни зеленчуци

Често в зеленчуци, продавани по този начин са откривани огнища на бактериите ешерихия коли и листерия. Затова по-добре е да купуваме цяла маруля, например, която да измием и обработим сами. Експертите още веднъж подчертават, че удобството никога не трябва да надделява над безопасността на храните.

Щанд за деликатеси

Повечето специалисти директно подчертават, че не са фенове на покупката на пилешко или мляно говеждо от щанда за месо. Според тях служителите често знаят малко за безопасността на храните, не спазват правилата, нямат представа откъде е дошъл продуктът, нито пък колко време е престоял там. Те могат да дойдат и болни на работа и да не внимават за контрола на температурата във витрината - въпреки съществуващите разпоредби.

Специално по отношение на месото, по-добре е да купуваме опаковани продукти, етикетирани с името на фирмата, датите и кодовете на партидите, съветват от Huff Post.