През месеците септември и октомври медицинска лаборатория "ЛИНА" показва своята грижа към здравето на пациентите, като предлага безплатни изследвания на кръвна захар и пикочна киселина. За желаещите да се включат в анализите има само стандартна такса венепункция от 2 лв. Инициативата има за цел да насърчи хората да обръщат по-голямо внимание на своето състояние.

Безплатните изследвания са достъпни за всички и се извършват в самостоятелните лаборатории и манипулационни на „ЛИНА”, които се намират в редица области в България. Списъкът включва: Бургас, Варна, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Сливен и Ямбол. Този широк обхват цели да предостави навременна профилактика на пациенти от различни региони в страната.

Защо трябва да обръщаме внимание на нивата си на кръвна захар и пикочна киселина?

Кръвната захар играе ключова роля за поддържането на здравето. Нивата на захар в кръвта могат да служат като индикатор за риска от диабет и други заболявания, свързани с метаболизма. Високите нива на кръвна захар могат да нарушат функцията на органите и системите, включително сърцето, бъбреците и нервната система. Специално за пациентите с предразположеност към диабет, този анализ може да предостави важна информация за здравословния им статус, а пациентите с установен захарен диабет имат възможност безплатно да проследяват нивата на кръвната си захар.

От друга страна, пикочната киселина също е важен параметър за оценка на здравето. Високите ѝ нива могат да бъдат свързани със заболявания като подагра, което е форма на артрит, причинена от натрупването на кристали от пикочна киселина в ставите. Следенето на нивата на пикочна киселина може да помогне за ранното откриване на подагра и предпазване от евентуални усложнения.

Проучванията показват, че има съществена връзка между захарния диабет и подаграта. Повишени нива на пикочна киселина могат да влошат инсулиновата резистентност, което е предпоставка за развитие на диабет. И обратно - хора, страдащи най-често от захарен диабет тип II, са по-склонни към развитие на подагра.

За да се включите в безплатните изследвания, е необходимо само да посетите най-близкия самостоятелен филиал на „ЛИНА” във Вашия град. Най-добре е това да става сутрин на гладно. Предварително записване на час или направление от лекар не са необходими.

Инициативата на медицинска лаборатория „ЛИНА” представлява ценен жест към обществото и подчертава нейната ангажираност за здравето на пациентите.

Няма ограничение в безплатните анализи – можете да се възползвате от тях при всяко посещение в лабораторията.