Ябълка на ден пазя лекаря далеч от мен - всички сме чували тази фраза, но може би не сме сигурни какво точно се крие зад нея. Причините да се препоръчва редовната консумация точно на този плод са не една и две и сред тях са високото съдържание на антиоксиданти и фибри, които имат редица ползи. А, оказва се, има и още един голям плюс.

Диетологът д-р Винсент Кандравината твърди, че редовното похапване на ябълки може значително да подобри паметта ни и да ни предпази от развитието на невродегенеративни заболявания. Той се основава на изследване, проведено в САЩ, с 2800 участници на възраст над 50 години. С него се установява, че тези, които ядат храни с ниско съдържание на флавоноиди, са два до четири пъти по-склонни да развият болестта на Алцхаймер и свързаните с нея деменции за период от 20 години.

А ябълките са една от храните с най-високо съдържание на флаваноиди и по-специално техният подвид флавоноли. Те са силен антиоксидант, който ефективно намалява признаците на депресия и тревожност. Освен това предпазва клетките на мозъка от различни токсични зa тях вещества, които са основаната причина за дегенеративни процеси, предава Daily Mail.

Невротоксичност в мозъка възниква, когато нервната система е изложена и различни токсични вещества, които водят до промяна в нейното функциониране. А това може да доведе до нарушаване на връзките между мозъчните клетки и тяхната смърт. Явлението се появява вследствие на медикаментозно лечение, различни терапии като химио- и лъчелечение, както и при поглъщане на пестициди и използване на различни вещества, някои от които се съдържат дори в козметични продукти.

И тъй като за невродегенеративните заболявания като болест на Алцхаймер и деменция все още няма открито лекарство, много важно е да обръщаме внимание на адекватната превенция. А тя задължително включва достатъчен прием на флаваноиди, като най-лесен и ефективен е той под формата на една ябълка на ден.