Зачестяват случаите на рак на кожата, заради прекомерното излагане на слънце. Това заяви в интервю за БТА общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

За съжаление, през последните два месеца в моя кабинет имам четири случая на рак на кожата. Тези заболявания зачестяват, защото се излагаме неразумно на слънчевите лъчи.

Трябва да носим широки, светли дрехи, които не привличат толкова много слънцето, да са от памучна или ленена материя, за да не се задържа топлината между нас и дрехата, обясни д-р Николова.

По думите ѝ през летните месеци хората трябва да се пазят от слънчеви изгаряния.

Най-добре е да избягваме, ако можем, от една страна локалното възпаление на кожата, а от друга – да намалим риска от рак на кожата, който се увеличава при чести слънчеви изгаряния и неразумното излагане на слънце, добави личният лекар.

Д-р Николова посъветва хората в горещите летни дни да пият много вода, а не подсладени напитки, да консумират леки храни и да избягват слънцето в най-горещите часове.

Освен това, трябва да носим шапка на главата, да използваме слънцезащитни продукти и да носим по-широки дрехи с дълги ръкави и крачоли, подчерта лекарят.