Едва ли има човек, който да не е чувал поговорката, популяризирана от диетолога Адел Дейвис през 60-те години на миналия век: "Закусвай като крал, обядвай като принц и вечеряй като бедняк." Оттогава започва все повече да се говори за това, че закуската е най-важното хранене за деня, като здравните експерти и до днес вярват, че именно тя задава ритъма на останалата част от деня ни.

Когато първото ни хранене след като сме се събудили е комбинация от протеини, здравословни мазнини и сложни въглехидрати, които ни осигуряват фибри, е по-вероятно да имаме по-добри когнитивни функции и повече енергия до вечерта.

Всъщност, най-здравословната закуска съдържа точно тези три съставки: протеини, здравословни мазнини и сложни въглехидрати. Популярни комбинации, които ги съдържат и са предпочитани закуски, са тост с яйца и авокадо, кисело мляко с овесени ядки и плодове и овесена каша с протеин на прах и ядки.

Яйцата са класически източник на протеини, като веганите могат да ги заменят с тофу. Авокадото и ядките пък съдържат полезни мазнини, а сьомгата, която също можем да включим в закуската си, е чудесен източник на омега-3 мастни киселини.

Важно е въглехидратите, които ядем на закуска, да са сложни, тъй като са разлика от простите, не се усвояват толкова бързо, а бавно и постепенно освобождават глюкоза. Няма как да не споменем, че един хранителен режим, в който не фигурират въглехидратите, не е балансиран - все пак телата ни имат нужда от тях, за да имаме повече енергия.

Не е препоръчително обаче да консумираме бонбони и сладкиши, газирани напитки и други храни и напитки с добавена захар, които са ярки представители на простите въглехидрати, тъй като имат ниска хранителна стойност. Полезните захари се съдържат в плодовете, които е добре да хапваме всеки ден.

Сложните въглехидрати пък можем да си набавим като ядем нишестени зеленчуци, пълнозърнести храни и такива, богати на фибри. Най-добре е да ограничим или елиминираме консумацията на преработени храни и да наблегнем повече на плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб, зърнени и бобови храни, съветват ни от USA Today.