И през месец юни медицинска лаборатория „ЛИНА” предлага голям брой изследвания на намалени цени. Част от показателите са по идея на пациентите, които гласуваха в онлайн анкетата на сайта на „ЛИНА”. Те посочиха като най-желани анализи: щитовидни хормони, HOMA индекс, TSH, гликиран хемоглобин и изследвания за анемия.

„За нас мнението на пациентите е от водещо значение, затова се обръщаме към тях с молба да се включват активно в анкетата. Тя ще ни помогне в подготовката и на следващите ни профилактични кампании”, заявяват от „ЛИНА”. В анкетата можете да гласувате тук.

Месечните кампании важат във всеки от самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите: Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол. Предварително записване на час или направление от лекар НЕ са необходими. Таксата манипулация е 2 лв.

Актуални профилактични кампании май – юни 2023


Пакет „Метаболитен – основен” на намалена цена от 34.50 лв. на 27.00 лв.

Включва: кръвна захар, пикочна киселина, холестерол, HDL-холестерол, LDL-холестерол, VLDL-холестерол, триглицериди, АсАТ, АлАТ и TSH. Подходящ е за проследяване на метаболитния баланс на организма. В него има изследвания за бъбреци, добър и лош холестерол и хормон за функцията на щитовидната жлеза. Препоръчително е да се извършва сутрин на гладно и преди приема на кафе и напитки с кофеин.

Пакет „Метаболитен – разширен” на намалена цена от 104.50 лв. на 76.00 лв.

И тук отново има: кръвна захар, пикочна киселина, холестерол, HDL-холестерол, LDL-холестерол, VLDL-холестерол, триглицериди, АсАТ, АлАТ, TSH , като са добавени още: урея, креатинин, ГГТ, FT4, Anti – TPO, HOMA индекс, HbA1c (гликиран хемоглобин). Разширеният пакет е подходящ за контрол на диабета и превенция на усложненията от това заболяване, тъй като включва индекс инсулинова резистентност, гликиран хемоглобин, както и анализи за черния дроб и още един хормон за щитовидната жлеза. Отново е препоръчително да се извършва сутрин на гладно и преди приема на кафе и напитки с кофеин.

Желязодефицитна анемия на намалена цена от 29.30 лв. на 23.00 лв

Пакетът предлага: пълна кръвна картина с 16 показателя, желязо и ferritin. Подходящ е както за възрастни, така и за деца със съмнения за желязодефицитна анемия. Изследването се извършва сутрин на гладно. Препоръчително е две седмици предварително да не са приемани медикаменти и/или хранителни добавки с желязо.

Анемия – разширен на намалена цена от 69.30 лв. на 58.00 лв.

В разширения пакет към пълната кръвна картина с 16 показателя, желязо и ferritin са добавени още: фолиева киселина и витамин В12. Това помага в разграничаването на вида на съответната анемия - желязодефицитна или в резултат на недостиг на витамин В12 и фолиева киселина. Две седмици преди изследването е желателно да НЕ са приемани медикаменти и/или хранителни добавки със съдържание на желязо, фолиева киселина и витамин B12. Друго важно условие, което трябва да се спазва за получаване на коректен резултат, е да бъде извършено сутрин на гладно.

Комплекс магнезий и витамин D на намалена цена от 29.50 лв. на 23.00 лв.

Защо да изберем тази комбинация? Витамин D е важен за здравината на костите и зъбите, за доброто функциониране на имунната система, нервната система, мозъка и за регулиране нивата на инсулин. Има роля и при превенцията на диабет от тип 1. От своя страна магнезият отговаря за доброто състояние на сърдечносъдовата система и за добрия тонус на мускулите. Изследванията се извършват сутрин на гладно, като хранителни добавки и медикаменти, съдържащи магнезий, трябва да се преустановят поне 10 дни преди изследването.

Щитовидни хормони по избор от: FT3; FT4; TSH всеки на намалена индивидуална цена от 12.00 лв. на 7.00 лв. Пациентите могат да изберат един или да ги комбинират.

От състоянието на щитовидната жлеза може да зависи много – как изглеждаме, как се чувстваме, какви съпътстващи заболявания може да отключим. Именно поради тази причина е добре профилактично да изследваме хормоните, които я регулират. Едни от основните са: FT3, FT4 и TSH. Препоръчително е изследванията да се правят сутрин на гладно и преди приема на кафе и напитки с кофеин.

Полов хормон по избор от: LH; FSH; Progesterone; Testosterone; Estradiol; Prolactin всеки на намалена индивидуална цена от 14 лв. на 10 лв.; DHEA/S на намалена цена от 17.00 лв. на 14.00 лв. и антимюлеров хормон на намалена цена от 46.00 лв. на 39.00 лв. Пациентите могат да изберат един или да ги комбинират.

Тези анализи са подходящи при проблеми с менструалния цикъл, при подготовка за ин витро процедура или планиране на бременност. Част от хормоните се изследват в точно определен ден от месечния цикъл при жените. LH, FSH и Estradiol се изследват от 3-ти до 5-и ден от менструалния цикъл, а Progesterone - в 21-ви - 22-ри ден от цикъла. Определянето на Testosterone е добре да става сутрин до 11 ч., когато нивата му са най-високи.

DHEA/S е стероиден хормон, произвеждан основно от надбъбречните жлези. Неговите стойности са важен показател при диагностицирането на причините за нередовен менструален цикъл, засилено окосмяване при жените, поликистоза на яйчниците и не на последно място при диагностицирането на някои наследствени нарушения в синтезата на хормоните на надбъбречните жлези. За жени - изследването е добре да се направи 1 седмица преди или 1 седмица след менструалния цикъл. Приемът на стероидни хормони, някои медикаменти както и добавки, съдържащи DHEA/S, могат да повлияят резултата.

Антимюлеровият хормон се използва за оценка на яйчниковия резерв. Той е най-добрият биохимичен маркер за функцията на яйчниците, тъй като се секретира от малките растящи фоликули като по този начин отразява и запаса на яйчниците от тях. С възрастта AMH постепенно намалява и е неоткриваем при менопауза. Така той е ранен и надежден индикатор за влошена яйчникова функция и ориентир за настъпване на менопауза. По нивата му може да се съди за броя на яйцеклетките, които биха могли да бъдат извлечени след стимулация. За разлика от FSH, АМН може да бъде измерен по всяко време от менструалния цикъл и показва минимални междуциклична вариабилност.

Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи медикаменти или хранителни добавки, могат да повлияят резултатите за някои полови хормони.

ДНК – предразположение към тромбоза – разширен на намалена цена от 184.00 лв. на 145.00 лв.

Този пакет е предназначен за откриване на генетични мутации, които имат отношение към повишената съсирваемост на кръвта. В него има и няколко генетични варианта, които са свързани с намалена склонност към образуване на тромби.

Какво точно открива изследването?

Мутация в ген за Prothrombin G20210A, мутация в ген за Фактор V Leiden, алелна специфичност на PAI - 1 4G/5G, мутация-MTHFR C677T, мутация MTHFR A1298C, фактор XIII ( F XIII ) G103T, фактор VII (проконвертин) G10976 A, FGB (фибриноген) G455A, ITGA2 (интегрин а2) C807T, INTGB3 (интегрин b3) T1565C.

Подходящо е за пациенти, които са имали тромботични инциденти преди 50-годишна възраст или запушване на необичайни места като чревните, мозъчните или чернодробните вени. Също и при повтарящи се тромбози, фамилна анамнеза за тромбоза, независимо от възрастта, спонтанни аборти, масивни хирургични интервенции, продължително обездвижване, превенция на тромботични усложнения при пациенти с малигнени процеси.

За изследването се взема венозна кръв с антикоагулант ЕДТА, не е необходима специална подготовка, а резултатите са готови в рамките на 3 работни дни. Резултатите от изследването трябва да се интерпретират задължително от лекар - специалист, съвместно с други генетични, анамнестични, клинични и лабораторни данни.

Медицинска лаборатория „ЛИНА” е първата в страната, която въведе месечни профилактични кампании с грижа за пациента.