За повече пари в бюджета при първичната извънболнична помощ. Това настояват от Сдружението на общопрактикуващите лекари. Искането им е увеличението за 2023 г. да е с 33% повече спрямо предходната година. По това перо за миналата година в бюджета са били предвидени 363 милиона лева.

Около 30% повече пари за първична извънболнична медицинска помощ са необходими, според сметките на общопрактикуващите лекари, за да се покрие инфлацията тази година.

„Средствата, които постъпват в първичната помощ, не са за един лекар. Практиката не е един лекар, а това са хората, които работят в нея, всичко което се прави”, обясни председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров.

„Като се започне от консумативи, заплати, осигуровки, данъци. Подобно увеличение на парите е много малка крачка. Покриването на инфлацията не е стъпка напред, а стъпка на едно място за оцеляване”, смята личният лекар д-р Николай Христов.

Медиците определят искането си не само като разумно, но дори скромно. „Ако разделите това, което ние получаваме ежемесечно за всеки пациент, върху броя извършени прегледи, се получава около 8 лева. Ако някой смята, че това е цена на лекарски труд, нека да дойде да поспорим”, посочи доц. Киров.

Сравняват, че у нас бюджетът за първична помощ е с 10% по-малък от този в останалите европейски държави. „Някак, ние все искаме да се осигури по-добър комфорт, лукс дори, само че това, ако може, да стане безплатно”, смята още председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Засега от Здравното министерство и НЗОК се въздържат от коментар. Дали исканията на общопрактикуващите лекари ще бъдат удовлетворени е въпрос на преговори и бюджет, който все още е „на изчакване” парламентът да започне работа.