Трима българи са развили ботулизъм, след като са се подложили на терапия за отслабване с ботокс в Турция. Те и още 87 души са си инжектирали ботулинов токсин, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в студиото на „Събуди се”.

„Последните години различни козметични процедури все повече заемат място в медицината. Това не се налага по здравословни причини, а е по желание на самия човек. Доскоро не бях чувал за тази терапия. По принцип хората се разболяват чрез приемане на ботулинов токсин с храната”, обясни доцентът. По думите му двете клиники, в които се е правела такава процедура – в Истанбул и Измир, са затворени.

„Ботулиновият токсин представлява много силна отрова, която парализира нервите на човек. Попадайки в стомаха блокира работата на храносмилателните органи. Тоест, храната не се усвоява с цел отслабване”, поясни главният държавен здравен инспектор.


Една от пострадалите е продължила лечението си във Варна. Тя е била в болница 40 дни, като се е намирала и в реанимация. Другият българин се е върнал в Австрия, където живее, а третата пострадала българска гражданка е останала в Турция, поясни доцент Кунчев. Сред най-честият симптом на болестта е умората, уточни той.