Д-р Марио Нешков е специалист по кожни и венерически болести в специализираната клиника за лечение на псориазис и труднозарастващи рани „ОН КЛИНИК”. Завършил е МА през 1990 г. През 1994 г. придобива специалност „Дерматология и венерология”. От месец октомври 2005 г. завежда Отделение дерматология в „ОН КЛИНИК” - България.

-Д-р Нешков, кое е най-важното, което трябва да знаем при лечението на псориазис?

- Да не се използват препарати, съдържащи кортикостероидни хормони за системна и външна терапия, защото се получава рибаунд феномен (феномен на възвръщане на заболяването, обикновено в по-голяма сила).

- Кои са причините за възникване на псориазис?

- Те са неизяснени. В дългогодишната си практика в „ОН КЛИНИК” отчитаме, че псориазисът е автоимунно заболяване. Клетките преминават от основния слой на епидермиса до повърхностния слой за периода от 4-5 дни вместо за 28 дни /ускорена епидермопоява/. Собствени гени се приемат като чужди, организмът не ги разпознава. Имунната система започва да се бори срещу тях. Получава се една ускорена керетинизация.

- Какъв процент от населението обхваща ?

- Обхваща 3% от населението. При 30% има наследственост. 9% от хората с псориазис получават увреждане на ставите - подуване и понякога инвалидизация. Инвалидизацията е най-тежкото ставно усложнение, нарича се артритис псориатика. Лошото е, че веднъж появило се, няма установен период на протичане. При всеки пациент развитието във времето е субективно.

- Заразно ли е заболяването?

- Не е заразно, но хората се притесняват, когато видят обриви по кожата на човека срещу тях. Болните от псориазис също са подтиснати от заболяването си. С напредването на болестта има един психологичен момент - засегнатият става раздразнителен. Това определено влияе върху неговата психиката и влошава контактите с най-близкото обкръжение.

- Как се разпознава псориазисът, за да се потърси лекарска помощ ?

- Обикновено се получават зачервявания на участъци на кожата под формата на плаки и залющване. Не се препоръчва самолечение. Най-добре е пациентът да се обърне към лекар кожно-венерически болести. Тогава изготвеният план и курсът на лечение ще бъде по-точен.

- Има ли сезонност, кога се обостря заболяването?

- Да кажем така – подобрението е през летния сезон в тази географска ширина. Обривите се повлияват по-добре от слънце, море.

- Каква е ролята на стреса ?

- Стресът отключва и активира проблема. Това е доказано, но трябва да има и наследственост. При стрес човек може да получи високо артериално кръвно налягане, захарен диабет, но и кожен проблем - в случая псориазис. Ние не знаем преди осем поколения какви гени са носили нашите предшественици.

- Вашите съвети за борба с ежедневния стрес ?

- Всеки индивидуално се бори със стреса – йога, разходка из планината, спорт, музика и т.н. Всеки трябва да намери своя приятен начин. Добре е да се освобождаваме от стреса и то от ранна детска възраст. Наблюдавам от години много пациенти в т.ч. и деца.

- Кои храни да избягват болните от псориазис?

- Моята препоръка е да не се прекалява с червените меса – агнешко, свинско, телешко. Макар, че напоследък наблюдавам псориазис при вегани и вегетарианци. Не само храната е причината, но определено да се избягват и люти храни, шоколад, т.е. балансиран режим на хранене. От алкохолните напитки не препоръчвам виното.

- Какви са преимуществата за лечение на псориазис в „ОН КЛИНИК”?

- От много години имаме опит с препарати от Израел. Те са водещи препарати и в България се прилагат само в нашата клиника. Представляват крем, лосион и шампоан със соли, кал от Мъртво море, обогатени с минерални и растителни екстракти. Приложени външно, действат благоприятно. Курсът на лечение се прилага индивидуално за всеки един пациент. Определено има подобрение до ремисия, която може да трае различно време.

Прегледи за псориазис ще се извършват във филиала на „ОН КЛИНИК” в град Бургас на 21 април. Можете да си запишете час онлайн тук: https://onclinic-bg.com/zapazi_chas