Какво би станало, ако можехме да пресметнем коя от дейностите, които изпълняваме всеки ден, се отразяват най-добре и, съответно, най-зле на здравето на мозъка ни? Да идем ли пеша да супера или да изберем колата? Да предпочетем разходка или час с любимия ни сериал?

Учени от University College в Лондон се заемат със задачата да дадат конкретни отговори. За целта прикрепят тракери за измерване да движенията на 4500 човека във Великобритания и проследяват случващото се с тях в продължение на седем дни.

Ето и изводите от изследването: дори и кратко време, прекарано в относително физическо натоварване, се отразява положително на паметта и когнитивните ни способности. Като пример за подобна физическа активност са дадени кратка разходка, колоездене или слизане, и изкачване по стъпалата вместо да ползваме асансьора.

По-благотворни, разбира се, са по-натоварени спортни занимания като джогинг, танци, плуване, колоездене в насечена местност, които увеличават сърдечния ритъм. В същото време залежаването, съня и прекомерното заседяване са свързани с от 1 % до 2 % намаляване на когнитивните ни функции, пишат от CNN.