Мост за телемедицина заработи в Бургас днес, като на демонстрация как той действа присъстваха министърът на здравеопазването Асен Меджидиев, областният управител Мария Нейкова, кметът Димитър Николов, директорът на РЗИ в Бургас д-р Георги Паздеров.



Апаратурата и лекарят, който ще консултира пациентите, се намират в УМБАЛ Бургас.

Това е пилотен проект, от който в момента ще се възползват потребителите на Социалния патронаж и Дома за възрастни хора.

„Открива се и обучителен център по телемедицина в университета, с който ще обучаваме студенти. Това е бъдещето на медицината. Преди месец и половина бяхме в Израел. Телемедицината е на всяка точка в тази държава, която използва високотехнологична медицина. Взимаме идеи оттам”, каза министърт на здравеопазването. Благодарност към него поднесе кметът на Бургас.

„Благодаря на министър Меджидиев за горещата подкрепа този пилотен проект да се случи именно тук, в Бургас. Багодаря и на областния управител за подкрепата. Ако това се случваше през 2020 г. щеше да изглежда странно, но КОВИД пандемията като с лупа фокусира проблемите в здравеопазването - особено липсата на добри специалисти и достъп до качествени консултации. Особено за самотните възрастни хора, котио в условия на грипна епидемия, тежки метеорологични условия и отдалеченост имат трудности за консултации със специалисти. В момента стартираме с две мобилни станции, които се намират в Домашен социален патронаж, както и в Дома за стари хора”, каза кметът Николов.

Телемедицината в този проект е насочена към хора с хронични заболявания, като диабет и хипертония.

„Когато не е необходима спешност, да се реагира с тел. 112 и да се вика Бърза помощ, с консултация от дистанция, с корекция на лекарства или хранителен режим, могат да се избегнат тежки и фатални случаи”, каза кметът Николов.