Напоследък все по-често говорим за здравето на мозъка и за това какво можем да направим, за да го запазим по-млад за по-дълго. Спортът и менталните тренировки, като решаване на кръстословици например, безспорно са добра идея. Но има и още един лесен и вкусен начин.

Според изследване на френски учени, публикувано в Molecular Nutrition&Food Research, кафето и какаото не само ще ни стоплят през студените месеци, но също така се свързват с намален когнитивен упадък. И редовната им консумация ни гарантира по-бистър ум.

Учените установяват, че този ефект се дължи на съдържанието на полифеноли в двете напитки. Тези вещества предпазват мозъка и подобряват когнитивните функции. Те се мощни антиоксиданти, които се съдържат и в гъбите, червеното вино, зеления чай, горските плодове и други.

Доказано е също така, че полифенолите влияят положително на метаболизма, а отдавна е известно, че добрата чревна флора е от съществено значение за здравето на мозъка. Но ефектът от редовната консумация на кафе и какао не се изчерпва дотук.

Двете напитки намаляват риска от от развитие на болест на Алцхаймер. Също така са полезни за сърцето, защитават черния дроб, намаляват риска от образуване на камъни в бъбреците и като цяло ни помага да живеем по-дълго и по-добре