По традиция в месеца, в който отбелязваме Световния ден за борба с рака, от Комплексен онкологичен център организират безплатни прегледи. Този път те са за рак на маточната шийка и ще се извършват от 10 до 28 февруари 2023 г. в Корпус 1 (бул. „Демокрация” 86) след предварително записан час на тел. 056/53-10-68; 056/82-01-42; 056/87-66-63; 0879396656. В тях са включени: гинекологичен преглед, цитонамазка, а при необходимост и колпоскопско изследване. Всяка жена, независимо от здравноосигурителния си стаус, може да се запише.

„През последните години Европейският съюз отчита значително увеличение на случаите на онкологични заболявания - около 2,6 млн. годишно. Добрата новина за района, който обслужваме от КОЦ, а именно Бургаска и Ямболска област, е че имаме намаление на новорегистрираните пациенти с около 400. Миналата година те са 1965, а през 2021 г. са били 2367. Несъмнено това в известна степен се дължи на добрата профилактика”, споделя проф. Христо Бозов, управител на КОЦ Бургас.

Ракът на маточната шийка е едно от най-смъртоносните заболявания на женската полова система, защото бързо може да предизвика метастази в съседни органи. Той е и с най-ниска преживяемост сред жените. Според статистиката за ЕС тя е средно 64%, като за сравнение при рака на гърдата е 83%. Това обаче не е повод за отчаяние, а сигнал, че прегледите не бива да се отлагат, тъй като открито навреме, заболяването е лечимо.

„Голяма част от нашата дейност е посветена именно на превенцията. Затова периодично провеждаме различни прегледи както в КОЦ, така и в нашия медицински център „Вяра и Надежда”, където всеки може да се запише”, споделя проф. Бозов.

Февруари е насочен към раковите заболявания на женската полова система и поради друга причина. Както БургасИНФО вече съобщи, лечебното заведение реализира проект за телемедицина, с цел обучение на студентите по медицина и тези по здравни грижи от Университет „Проф. д-р Асен Златаров”.

„Ние сме учебно-практическа база на университета и решихме да направим една иновация. Монтирахме камера в операционните зали и след 13 февруари, когато започва вторият семестър, ще направим първата публична изява. Нашите онко хирурзи ще оперират в операционната на КОЦ, а студентите ще могат да наблюдават операцията на женската полова система в залите на университета. Това ще е обучение чрез лайв стрийм, което ще даде на бъдещите лекари, медицински сестри, акушерки и лекарски асистенти възможност да наблюдават това, за което досега само са чели на теория”, заявява проф. Бозов, който е и декан на Медицинския факултет в морския град.