Спортният диетолог и специалист по хранене Антон Брайкин заяви пред RT, че през студения сезон дюлите и мандарините са едни от най-полезните, богати на витамини и хранителни вещества храни, но при някои заболявания трябва да внимаваме с консумацията им.

По думите му, дюлите съдържат йод, витамини А и С, калций, хром и магнезий. Те са богати и на пектин, който стимулира храносмилането и намалява абсорбцията на жлъчни киселини и холестерол в червата.

Въпреки това специалистът предупреждава, че заради високото съдържание на глюкоза и захароза, дюлята е противопоказана за хора, страдащи от диабет. Той отбеляза, че твърде многото от плода, поради танините си, кара храната да се слепва на бучки.

Лекарят обсъди и ползите от мандарините, които съдържат витамин D и синефрин, който ускорява метаболитните процеси в организма и потиска производството на лош холестерол. Въпреки това плодът е противопоказан при хепатит, ентерит, холелитиаза, гастрит с повишена киселинност, язва на стомаха и на дванадесетопръстника.

По-рано диетологът Майкъл Гинзбург описа ферментирала млечна напитка с мюсли като най-здравословната закуска за възрастни хора, страдащи от диабет. "Също така е много добре да изядете една ябълка с тази закуска. Подкрепете се и с пълнозърнест хляб", добавя експертът. Според диетолога такава закуска съдържа всичко, от което се нуждае тялото ни сутрин.