Строги санкции ще налага здравното министерство към търговците, които задържат лекарства в складовете си. Като крайна мярка ще отнемаме лицензи на търговците, които задържат медикаменти, заяви здравният министър д-р Асен Меджидиев във Видин.

Според него в момента текат много проверки по аптеките и складовете, като е активизиран голям ресурс от проверяващи. Мобилизиран е целият отдел на Изпълнителната агенция по лекарствата, включихме и Регионалните здравни инспекции, обясни още Меджидиев. Те проверят дали аптеките са завели искания за доставки към търговците и дали търговците ги изпълняват.

За липсата на антибиотици у нас, министърът обясни, че проблемът в с европейски мащаб и недостиг има в 25 държави.

Много медикаменти идвт от Китай и Индия и от там се получава недостигът, заяви министърът. По думите му са договорени доставки на повечето лекарства. Още в понеделник определени фирми ще осигурят антибитотици, каза той. За Пулмикорт и Вентолин успяхме да набавим количества, за януари ще идват по 20 хил. бройки. За инсулините ще се постараем, както и за останалите животоспасяващите лекарства ще се постараем да ги набавим, заяви Меджидиев.
"Задължително ще е да има промени в закона. Бившата министърка е променила по законов механизъм формулата на СЕСПА, ще изискаме законодателно да я променим, за да обхване повече лекарства", каза още Меджидиев.

Обсъждахме да наложим пълна забрана на всички лекарства за износ за месец, но не е законосъобразно. Ако всяка страна наложи забрана, ще стане още по-голям недостиг, уточни министърът.