Хапването по Коледа обикновено води до натрупването на излишни килограми. Чудодейните диети няма да имат ефект, ако това, което искате, е да отслабнете по здравословен начин и да запазите фигурата. Важното е да промените някои от навиците и временно да премахнете определени храни от менюто си.

Ето няколко съвета за постигане на по-голяма ефективност при отслабване и дългосрочни резултати:

Не се вманиачавайте в отслабването

Не се вманиачавайте в това да отслабнете за една седмица, тъй като важното е да придобиете добрите навици. Отслабването ще дойде естествено. При внезапната загуба на тегло тялото ни може да не получава достатъчно хранителни вещества. Ако не му осигурим всичко необходимо, е възможно да почувстваме умора или раздразнителност, пише Вести.бг.

Трябва да мислите в период между 1 и 3 месеца, за да наблюдавате задоволителни резултати. Голямото предимство е, че вие също ще почувствате повече енергия и жизненост.

Поставете си цел

Поставете си цел и избягвайте да гледате кантара всеки ден. Има много фактори, които влияят на теглото и които могат да ни накарат да го увеличим, като задържане на течности или увеличаване на мускулната маса. Поради тази причина не трябва да се вманиачаваме в цифрите. Важно е да си поставим дългосрочна цел, с която вярваме, че ще се чувстваме добре.

Направете три списъка с храни

Преди да започнете, прекарайте известно време в подготовката на три списъка с храни:

Зелен списък: Здравословни храни, които можем да ядем всеки ден. Зеленчуци, плодове, бобови растения, пълнозърнести храни, млечни продукти, ядки, семена, яйца, риба, месо.

Жълт списък: Храни, които можем да ядем няколко пъти седмично. Червено месо, пълнозърнесто брашно.

Червен списък: Храни, които не трябва да ядем. Пържени храни, сладкиши, сладолед, безалкохолни напитки, рафинирано брашно, сосове, сметана.

Един от начините да не ядете храна от червения списък е просто да не я купувате.

Подходящо количество фибри

Когато целта е да отслабнете, без да гладувате, от решаващо значение е да увеличите приема на фибри. Това вещество е в състояние да увеличи усещането за ситост и намалява риска от похапване на нездравословни храни между храненията. Можете също така да изберете да изпиете чаша вода преди хранене със същата цел. Това значително ще намали безпокойството.

Дъвчете всяка хапка

Толкова е просто. Дъвченето на всяка хапка ни позволява да се наслаждаваме повече на храната, улеснява храносмилането и усвояването на всяка храна и увеличава чувството за ситост. Това е най-лесният съвет за прилагане на практика, въпреки че е един от най-трудните за изпълнение.

Пийте вода

Пиенето на вода през целия ден ще ни поддържа хидратирани, за да може тялото да функционира правилно. Освен това подобрява храносмилането, помага за елиминирането на токсините и течностите от тялото и ни помага да се чувстваме удовлетворени.

Физическа активност

Нито един хранителен режим няма да ви помогне, ако към него не прибавите физическа дейност. Не е необходимо да прекарвате часове във фитнеса, вдигайки тежести. Изберете най-приятният начин за активност за вас и изгорете няколко допълнителни калории.