С отстъпването на COVID-19 отново се наблюдава завръщане на познатите респираторни заболявания, които през зимните месеци циркулират едновременно. Част от симптомите им са близки и това понякога затруднява или забавя разпознаването на точния причинител, а оттам и навременното лечение.

За да подпомогне диагностиката, лаборатория „ЛИНА” предлага бърз комбиниран тест за: COVID-19, сезонен грип, респираторен синцитиален вирус, аденовирус и микоплазма пневмоние. Той се препоръчва при пациенти, за които се подозира наличие на инфекция с някой от тези причинители. Предимството му е, че с едно пробовземане могат да се изследват и петте. Тестът се извършва с проба, взета от назофаринкса, и е изключително точен. Неговата цена е 45 лв., като резултатът е готов до края на работния ден.

Повече за заболяванията, включени в комбиниран бърз тест за: SARS-CoV-2; инфлуенца А+Б; RSV; аденовирус; M. Pneumoniae.

SARS-CoV-2 (Ковид – 19) е вирус, причиняващ остра респираторна инфекция. Той се предава главно по въздушно-капков път като основният източник са инфектирани пациенти. Въз основа на данните от епидемиологичното изследване до момента, инкубационният период продължава от 1 до 14 дни, най-често между 3 и 7. Главните прояви включват: висока температура, обща отпадналост, умора, кашлица, хрема, възпалено гърло, болки в мускулите и др.

Грипът (грип А и грип В) е остра инфекция на дихателните пътища, причинена от грипен вирус. Характеризира се с висока заразност и бърза скорост на предаване. Типични клинични симптоми са: остро настъпваща висока температура, системна болка, значителна уморяемост и леки респираторни симптоми. Като цяло сезоните с най-голямо разпространение са есента и зимата. Най-застрашени от сериозни усложнения са новородени, възрастни хора и пациенти с кардиопулмонални заболявания.

Респираторният синцитиален вирус (RSV) е често срещан вирус, който може да засегне хора от всички възрасти, но по-често предизвиква инфекции при децата и новородените бебета. Инфекциите с вируса най-често се наблюдават от септември до май. В зависимост от възрастта на пациента, симптомите и вида на инфекцията с респираторен синцитиален вирус могат да варират. Симптомите обикновено се появяват в рамките на четири до шест дни от заразяването. Възрастните хора имат леки симптоми като запушен нос и болки в гърлото. При деца под 1-годишна възраст симптомите на RSV инфекция включват: треска, запушен нос, кашлица, затруднено дишане.

Аденовирусите причиняват инфекции с различна клинична картина – засягат храносмилателната система, горни и долни дихателни пътища, конюнктиви и др.
Инфекцията е широко разпространена, а механизмът на разпространение е въздушно-капков или фекално-орален – основни фактори за предаване са вода, въздух, хранителни продукти, кърпи за лице, замърсени ръце.
Инкубационният период е от 4 до 7 дни. Най-честото заболяване, което се предизвиква от аденовируси, е острият фарингит, основно при деца. Аденовирусна пневмония се наблюдава най-често при възрастни. Острите респираторни заболявания могат да се комбинират с конюнктивит. Вирусите могат да предизвикват още стомашно-чревни разстройства.

Микоплазма пневмоние (Mycoplasma pneumoniae) - засяга както горните, така и долните дихателни пътища. M. pneumoniae е позната предимно като причинител на атипична пневмония, но в действителност най-честата клинична изява е трахеобронхит или бронхиолит, съпътствани от симптоми от горен респираторен тракт. Симптомите в повечето случаи се появяват постепенно, в продължение на няколко дни и могат да продължат седмици или месеци. Микоплазмите са сред най-честите причинители на придобита пневмония при млади хора и деца като най-висока заболеваемост се наблюдава във възрастта от 5 до 20 години. В нашите географски ширини заболяването може да се наблюдава целогодишно, но броят на случаите зачестява в края на лятото и през есента. Предаването е от човек на човек при близък контакт посредством инфектирани секрети. След заразяване следва продължителен инкубационен период 2 до 3 седмици. Типичните клинични характеристики на микоплазмената пневмония включват: температура, кашлица, задух, умора.

При някой от изброените симптоми, не се колебайте да посетите лаборатория „ЛИНА”. Бързият комбиниран тест за респираторни инфекции се извършва във всяка от самостоятелните й манипулационни в областите: Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол.