Витамините и добавките са добър начин да си гарантираме, че тялото ни получава необходимите полезни вещества, за да функционира правилно и да бъде възможно най-здраво.

Добре е да имаме предвид обаче, че не всички витамини и добавки са създадени еднакво. Всъщност дори има един вид, който според експертите е напълно излишно да купуваме и консумираме.

За мнозина желираните витамини изглеждат привлекателни, лесни и приятни за приемане. Също така се предполага, че те ни дават всички витамини и минерали, от които се нуждаем. Здравните специалисти обаче са на едно мнение - този вид витамини практически нямат ползи за здравето ни.

Основен минус на мултивитамините са, че те често не съдържат достатъчно от даден витамин, за да имат забележим ефект върху здравето ни.

Поради същата причина не си струва нито да купуваме, нито да приемаме желирани витамини. Вярно е, че са интересни и вкусни, но реално не са полезни за здравето ни поради факта, че предлагат малки количества от витамините, от които наистина се нуждаем.

"Един основен фактор е, че тези видове витамини обикновено съдържат по-ниски количества витамини и минерали, тъй като са предназначени за деца или подрастващи, които обикновено се нуждаят от по-малки дози от тези хранителни вещества", обясняват здравните експерти.

Има и друга причина да избягваме желираните витамини и тя се крие в това, че са трудни за усвояване от тялото ни, заради захарта, която съдържат, пише She Finds.

И за да обобщим накрая съвсем накратко - този вид "забавни" витамини просто не са толкова ефективни, колкото останалите. Най-добре е първо да разберем от кои точно витамини се нуждае тялото ни и тогава да прибегнем до купуването им, а не импулсивно да се хвърляме към цветните кутии с мултивитамини.