Има ли значение времето от деня, в което се храним, за контролирането на глада? Да, показва ново изследване, публикувано в научното списание Cell Metabolism и цитирано от Си Ен Ен. Яденето по-късно вечерта удвоява шансовете да огладнеете и после да преяждате.

“Открихме, че храненето в 18 часа и това четири часа по-късно води до значителни разлики в нивата на глад, начина, по който изгаряме калориите и по който трупаме мазнините”, казва д-р Нина Вуйович, специалист в отдела за изследване на съня и циркадния ритъм в болницата “Бригам енд уиминс” в Бостън. Възпитаничката на Харвардския университет обяснява защо късното хранене е свързано с повишен риск от затлъстяване и дава нова биологична представа за механизмите, които го предизвикват.

Нощните закуски са пряк път към наднормено тегло, защото забавят метаболизма и предизвикват вълчи глад на следващия ден, показва проучването.

Лекарите от години предупреждават срещу тъпченето с храна преди лягане, тъй като то намалява шанса тялото да изгори калориите, преди да заспите

Тестът на д-р Вуйович показа, че участници в експеримента, яли последно в 22 часа, са изгорили по-малко калории на следващия ден и са имали по-високи нива на хормоните на глада в сравнение с тези, които са вечеряли същото меню в 18 часа. При тях нивата на химикалите, които ни карат да се чувстваме сити, са били по-ниски и съответно рискът от напълняване – по-висок.

Научният екип е изследвал група пациенти с наднормено тегло на възраст между 20 и 60 години. Всички участници са били в добро здраве, не са страдали от диабет и не са работили нощна смяна, която влияе на циркадния ритъм. Всеки от тях е преминал през два етапа на изследване – вечеря в 18 ч и вечеря в 22 ч. Лекарите са елиминирали други фактори, които да влияят на апетита и разхода на енергия като физически упражнения, разлики в режима на сън, температура в помещението, излагане на светлина и др. На пациентите са взети тъканни проби, за да се сравнят техните запаси от мазнини.

Опитът е установил, че храненето в късните часове на деня повишава на следващия ден нивата на хормона грелин, който ни кара да копнеем за храна, особено за сладки или солени закуски.

Нивата на лептин, който поражда чувство за ситост и удовлетворение, са по-ниски.

Когато пациентите се хранят по-късно, те изгарят калориите по-бавно и тъканните им проби показват трупане на повече мазнини.

Предишни изследвания са установили, че храненето късно вечер повишава нивата на кръвната захар и така засилва риска от диабет тип 2 - форма, свързана със затлъстяването.

Храненето преди заспиване, когато нивата на хормона на съня мелатонин са най-високи, нарушава контрола на кръвната захар. При проучване в САЩ от 2021 г. около 60 процента от хората на възраст от 18 до 80 години признават, че похапват след 20 часа.

Друг сондаж установи, че 83% от американците вечерят късно поне един ден седмично, а 20 процента признават, че го правят всяка вечер.

Специалистите препоръчват четири до пет немного изобилни хранения дневно - закуска, обяд, вечеря и една или две закуски през деня. Часът, в който американецът вечеря, е средно в 18,30, но варира между 16,30 и 23.

Проучването на екипа от Бостън потвърждава известната поговорка “Закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на своя враг”. Но при днешния ритъм на живот сутрин бързаме и не закусване, обядваме надве-натри и основно се храним вечер, при това обилно. Много специалисти не са съгласни с последно хранене към 16-17 часа

Aргументът им e, че когато човек не поема храна вечер, производството на инсулин от задстомашната жлеза се увеличава и сутрин стомахът ви “стърже” от глад. Затова техният съвет е – вечеряйте около два часа преди сън, при това по-лека храна, а не тлъсти пържоли, за да имате време да изгорите калориите. Оставете си време за кратка разходка или леки физически упражнения, след които обаче не посягайте към никаква храна.