„ЛИНА” отново се включва в популярната инициатива Movember. Тя е посветена на Световния месец за борба с рака на простата - второто по честота онкологично заболяване сред мъжете. Именно с цел да насърчи силния пол да обръща повече внимание на здравето си, през ноември лабораторията ще извършва туморния маркер total PSA на намалена цена от 17 лв. на 10 лв. Таксата венепункция е 2 лв.

За кого е препоръчително изследването?

Профилактиката за рак на простатата се препоръчва един път годишно за мъже над 50-годишна възраст или по-рано при наличие на рискови фактори. Приетите методи за скрининг са: дигитално ректално изследване, ултразвукова диагностика и простатно-специфичен антиген (PSA). Те дават по-голям шанс за ранно откриване на рака, който в началната си фаза обикновено не предизвиква оплаквания.

Повече за total PSA

Това е единственият туморен маркер, който е признат и се използва като скринингов маркер за рак на простатната жлеза. При изследването му трябва да се съблюдават следните изисквания - да няма еякулация в последните 48 часа, да не се провежда по-рано от 7 дни след ректално туширане на простатната жлеза или трансректално ултразвуково изследване на простатната жлеза и урологични процедури, поне 6 седмици след биопсия на простатата и поне 8 седмици след лечение на простатит. Добре е резултатите от изследването да бъдат консултирани с лекар.

За изследване на total PSA на намалена цена в посочения период можете да посетите всяка от самостоятелните лаборатории и манипулационни на „ЛИНА” в областите: Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол.