Профилактичните кампании на медицинска лаборатория „ЛИНА” продължават и през месец октомври. Те важат в самостоятелните ѝ филиали в областите: Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол, като за тях предварително записване или направление от лекар НЕ са необходими. Таксата венепункция и транспортна среда е 2 лв.

Профилактични кампании- октомври 2022

Пълно изследване на кръв с 36 показателя на намалена цена от 60.00 лв. на 32.00 лв.

То е едно най-предпочитаните от пациентите и от лекарите, защото резултатите дават информация за общото здравословно състояние. В него са включени голям брой анализи: пълна кръвна картина с 16 показателя; изследвания за бъбреците: урея, креатинин, общ белтък и албумин; изследвания за мастната обмяна: общ холестерол, HDL-холестерол, LDL-холестерол, VLDL-холестерол, триглицериди; изследвания за черния дроб: общ билирубин, директен билирубин, АсАТ, АлАТ, алкална фосфатаза (АФ) и гамаглутамилтрансфераза (ГГТ); и електролитите: калий, натрий, хлориди, калций и фосфор. Препоръчително е изследванията да се извършват сутрин на гладно.

Постковид панел на намалена цена от 62.00 лв. на 38.00 лв.

С тези кръвни изследвания можете да проследите своя възстановителен период след преболедуване на COVID-19 и едновременно да проверите нивата си на защитни антитела в момента, тъй като в панела е включен тестът SARS-CoV-2 IgG количествен. Другите анализи са: ferritin, D-димер, LDH и С-реактивен протеин, които насочват дали в организма на човек протича възпалителен процес или повишено тромбообразуване.

Добре е изследванията да се правят сутрин на гладно.

Щитовидна жлеза - хормон по избор от: FT3, FT4 и TSH всеки на намалена индивидуална цена от 12.00 лв. на 6.00 лв.

Пациентите могат да изберат един или да ги комбинират. Всеки от тези хормони има важно значение в диагностиката на заболяванията на щитовидната жлеза и проследяването на ефекта от тяхното лечение. Препоръчително е анализите да се извършват сутрин на гладно и преди приема на кафе и напитки със съдържание на кофеин.

Туморен маркер по избор от: CEA, total PSA, CA 125, CA 15-3, CA 19-9, AFP всеки на намалена индивидуална цена от 17.00 лв. на 11.00 лв.

Пациентите могат да изберат един или да ги комбинират. Ето и важна информация за какво отговаря всеки от тези туморни маркери:

CEA (карцино-ембрионален антиген) се използва при диагностиката на редица тумори, на първо място на рака на дебелото черво и ректума.

Total PSA (простатспецифичен антиген) е единственият туморен маркер, който е признат и се използва като скринингов маркер за рак на простатната жлеза.

CA 125 е маркер за диагностика и контрол на лечението на рак на яйчника.

CA 15-3 е маркер за контрол на лечението на рак на млечните жлези и при проследяване за рецидиви на заболяването при първоначално високи нива на маркера.

CA 19-9 е раков антиген, който се повишава при почти всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт - рак на панкреаса, дебело черво, жлъчен мехур.

AFP (Алфа фетопротеин) маркерът се използва при диагностика на първични тумори на черния дроб, също така при откриване на метастази от други карциноми в черния дроб.

Изследванията на туморни маркери са насочени предимно към пациенти, които имат установено онкологично заболяване и подлежат на редовно проследяване. Повечето от тези маркери са специфични за конкретен орган, но също така е възможно да се повишат и при наличие на туморен процес с друга локализация, както и много от тях могат да се повишат неспецифично при процеси, които не са с туморен произход, най-често възпалителни изменения на съответния орган. Затова е добре резултатите да бъдат консултирани с лекар и интерпретирани съобразно конкретното състояние на пациента и в комбинация с други лабораторни или образни изследвания.

Пакет репродуктивни хормони на намалена цена от 56.00 лв. на 39.00 лв.

Той включва: LH, FSH, Estradiol и Prolactin и е подходящ при проблеми с менструалния цикъл или фертилитета. Препоръчително е LH, FSH и Estradiol да се изследват от 3-ти до 5-ти ден от менструалния цикъл или по прекоръка на наблюдаващия лекар. Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи медикаменти или хранителни добавки, могат да повлияят резултатите за някои полови хормони.

Пакет за полово трансмисивни заболявания на намалена цена от 75.00 лв. на 58.00 лв.

Специална комбинация изследвания за основните заболявания, предавани по кръвен и полов път: HbsAg (Австралийски антиген), HIV, HCV (Хепатит C), Chlamydia trachomatis IgM и Chlamydia trachomatis IgG. Този пакет е подходящ за хора на хемодиализа, пациенти, на които се налагат чести кръвопреливания, работещи с кръв и кръвни продукти. Профилактичната кампания е подходяща и за хора, които често сменят сексуалния си партньор. За изследванията се взема кръвна проба.

Предразположение към тромбоза-разширен пакет на намалена цена от 175.00 лв. на 145.00 лв.

Изследване на най-важните генетични мутации, които имат отношение предимно към повишена съсирваемост на кръвта, но също така и на някои мутации, свързани с намалена склонност за образуване на тромби и имащи протективен ефект срещу тромботични инциденти. Пакетът включва: мутация в ген за Prothrombin G20210A, мутация в ген за Фактор V Leiden, алелна специфичност на PAI - 1 4G/5G, мутация-MTHFR C677T, мутация MTHFR A1298C, фактор XIII (F XIII) G103T, фактор VII (проконвертин ) G10976 A, FGB (фибриноген) G455A, ITGA2 ( интегрин а2) C807T, INTGB3 ( интегрин b3) T1565C.

Подходящ е за пациенти, които са имали тромботични инциденти преди 50-годишна възраст или запушване на необичайни места като чревните, мозъчните или чернодробните вени. Също и при повтарящи се тромбози, фамилна анамнеза за тромбоза, независимо от възрастта, спонтанни аборти, масивни хирургични интервенции, продължително обездвижване, превенция на тромботични усложнения при пациенти с малигнени процеси.

Резултатът помага за оценка на риска и генетичната предразположеност към инфаркт на миокарда, инсулт, тромбоемболии и както вече споменахме - спонтанни аборти. Това дава възможност да се проведе нужната профилактика при рисковите групи пациенти.

Резултатите от изследването трябва да се интерпретират задължително от лекар - специалист, съвместно с други генетични, анамнестични, клинични и лабораторни данни.

За изследването се взема венозна кръв с антикоагулант ЕДТА, не е необходима специална подготовка, а резултатите са готови в рамките на 3 рабoтни дни. 

Медицинска лаборатория „ЛИНА” е първата в страната, която въведе месечни профилактични кампании с грижа за пациента. Те важат във всеки от самостоятелните ѝ филиали. Таксата венепункция и транспортна среда е 2 лв.