Ясен е причинителят на стомашно неразположение на учениците от Спортното училище в Пловдив. В 10 от 11 фекални проби са изолирани норовируси. Това заяви пред БНР д-р Милена Панайотова от РЗИ-Пловдив, след като пристигнаха резултатите от Националния център по заразни и паразитни болести.

16 деца от учебното заведение бяха хоспитализирани на 14 септември в Инфекциозна клиника с хранително неразположение. Те вече са добре и са клинично здрави.

„Установихме етиологичния причинител на хранителната интоксикация. Оказа се, че е норовирус“, обясни д-р Панайотова. Тя уточни, че норовирусите са ентеровируси, които по много механизми могат да предизвикат заразяване.

„Най-често това се случва чрез недобре измити листни зеленчуци или морски храни. Много са устойчиви на високи температури. Не можем да кажем кой е източникът, но причинителят е норовирус“, каза още д-р Панайотова.

Според нея не може да се изключи храната като източник на заразата, тъй като няма как толкова много деца по едно и също време да получат едни и същи симптоми.

„Според нас пътят е чрез хранителен продукт, но не можем да кажем кой е този хранителен продукт“, коментира още д-р Милена Панайотова.