Мерки срещу разпространението на COVID-19 ще бъдат предложени, след като Министерският съвет приеме нов пандемичен план. Очаква се това да стане днес". Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Вероятно до края на седмицата ще се оформят конкретни предложения на национално ниво.

Те ще включват носене на маски в болниците, в социалните домове и за персонала в яслите.
Ще бъде ограничено и събирането и на много хора на едно място.

"Ако се приеме планът, съм в състояние до края на седмицата да направя предложение, то да се направи като заповед на министъра на здравеопазването и да го изпратим до всички институции", заяви Кунчев на брифинг.

Заболеваемостта се покачва бързо, но на този етап маски в градския транспорт и магазини ще са единствено препоръчителни, уточни Кунчев.

"В началото на вълната сме, но вие виждате, че при един вариант на вируса, който се разпространява в пъти по-бързо, нещата се променят толкова бързо и толкова неочаквано, че ние трябва да имаме готовност за всяка ситуация. Аз виждам какво става и в други страни.

В Гърция е доста по-висока заболеваемостта и както виждате, те не въвеждат кой знае какви ограничителни мерки. Никой няма да тръгне да проваля туристическия си сезон или икономиката при тази сложна и без това обстановка, но все пак, на първо място, когато се взимат решения, включително от Националната здравноосигурителна каса, трябва да мислим за здравето на хората, след това - за пестенето на средства", каза Кунчев.

10 области в страната вече са с над 100 заразени на 100 000 души. В жълто вече са оцветени и Пловдив, и Разград.