Да изчакаме половин или цял час след хранене, преди да плуваме, е правило, което стриктно спазваме още откакто бяхме деца. Това е нещо като неписан закон, който никога не сме си позволявали да подлагаме под съмнение.

Чували сме дори да казват, че плуването веднага след хранене може да доведе до смърт, защото предизвиква тежки стомашни спазми, пречи да преработваме храната, което пък в някои случаи причинява задушаване или задавяне.

Според Lifehacker обаче плуването след хранене никога не е било свързано със стомашни спазми и със сигурност няма да ни убие. Като доказателство към тезата си от изданието посочват изследване от 1950 г.

В проучването на 10 хиляди плуващи редовно души е бил зададен въпросът дали им се е случвало да получат стомашни спазми по време на плуване след хранене.

Оказва се, че нито един от анкетираните не е имал проблеми, нито пък познава някой друг човек, който е имал. Изследователите заключват, че неписаното правило за храненето преди плуване всъщност е поредната измислица, в която сляпо вярваме от толкова много години.

А и като се замислим, професионалните плувци ядат преди, а понякога и по време на плуване на дълги разстояния. Разбира се, има вероятност да почувстваме някакъв малък дискомфорт, но едва ли ще бъде фатално. Въпреки това, толкова ни е втълпявано в главата като нередно и опасно, че лично ние едва ли ще се престрашим да опитаме.