Кетодиетата, която набра популярност като бързо средство за слабеене през последните години, може да се окаже и фактор за дълголетие. Предположението е на учени от Университета в Станфорд, които са изследвали как изхвърлянето на въглехидратите от менюто и яденето на белтъчни и мазни храни се отразява на състоянието на стволовите клетки. Проучването им е направено върху мишки, но изследователите смятат, че може да има аналогични резултати и при хората.

“С напредването на възрастта изпитваме по-бавно и не толкова пълно заздравяване на нашите тъкани. Затова искахме да разберем какво контролира тази регенеративна способност и как гладуването или яденето на определена храна влияе на този процес”, казва професорът по неврология Томас Рандо, който е ръководил проучването. Учените първо са се насочили към експеримент с отказ от ядене, тъй като ползите за здравето от периодичното ограничаване на калориите вече са доказвани от други проучвания. Те са оставили мишки без храна между един и два дни и половина, след което са тествали способността на стволовите им клетки веднага или след известно време.

“Открихме, че гладуването предизвиква устойчивост на мускулните стволови клетки, така че те да оцелеят по време на лишения и да са на разположение за възстановяване на мускулите, когато хранителните вещества отново са налични”, обяснява професор Рандо.

При следващите им опити мишките са били инжектирани с кетонови тела, които се синтезират в черния дроб от мастни киселини при ограничен прием на въглехидрати – процес, наблюдаван при кетодиетата.

Оказало се е, че стволовите клетки показват подобна устойчивост както при гладуващите животни. “Кетоновите тела възникват, когато тялото използва мазнините за енергия, но те също така изтласкват стволовите клетки в състояние на покой, което ги защитава по време на лишения. В това състояние те са защитени от стреса на околната среда, но също така са по-малко способни да регенерират увредена тъкан”, посочва американският невролог. Той признава, че се нуждаят от допълнителни проучвания, но постигнатите до момента резултати определят като доста интригуващи. Смятаме, че балансирането им един ден може да помогне за борба с нормалното стареене и да подобри функцията на стволовите клетки в цялото тяло, твърдят от изследователите от Станфордския университет.

Кетодиетата набра популярност, тъй като не изисква от свалящите килограми да гладуват и да ограничават калориите си драстично, както останалите програми за намаляване на теглото. Достатъчно е да се насочат към храни с изключително ниско съдържание на въглехидрати, но с много високо съдържание на мазнини. Тъй като тялото се налага да преобразува мазнини, за да си набави енергия, се стига до бързо изгаряне на тегло.

Има обаче някои недостатъци. Подобен хранителен режим не може да се поддържа за цял живот, тъй като лишава тялото от ценни съставки, от които се нуждае. Обикновено преминаването към балансирано хранене води до връщане на килограми. Някои хора изпадат и в състояние, наричано от учените “кетогрип”. Те се оплакват от силна умора и други симптоми на разболяване в резултат на промяната на енергийните източници в тялото си, когато ограничат приема на въглехидрати. А има опасения, че това може да доведе и до хронични здравословни заболявания, ако се продължи да се разчита само на мазнини и белтъчини.

Моня Килиан Палмър, която е написала няколко книги с рецепти за кетодиета, твърди, че ползите от нея са повече от рисковете. Самата тя е изоставила въглехидратите през 2018 г. и в нито един момент не е съжалявала за това си решение. В менюто ѝ обикновено присъства мазна риба, яйца, семена, зеленчуци и масла от ядки, но предлага на своите последователи и съвети как да си направят лимонов чийзкейк или пък друг десерт, разчитащ само на естесвената сладост на плодовете.