Зъбите пожълтяват и почерняват не само от кафето, цигарите и червеното вино. Най-неочаквани продукти могат да съсипят хубавата усмивка. Сред тях са зеленият чай, бялото вино, някои плодове, газираните напитки, предупреждава австралийският зъболекар Лорънс Невил.

Повърхността на зъбите външно изглежда гладка, но всъщност е покрита с микроскопични вдлъбнатини, които лесно се оцветяват. Неравният емайл има свойството да захваща и задържа части от предизвикващи петна продукти, които консумираме, обяснява д-р Невил.

Зеленият чай е сред силно таниновите питиета, които нанасят големи щети особено ако го пиете по няколко пъти на ден. Танинът е сред главните причинители на тъмни петна по зъбите, казва стоматологът. Затова от много зелен чай зъбите започват да сивеят. Танинът в черния чай е по-малко, затова той оцветява зъбите по-слабо, и то не в сивкав, а в жълт оттенък, обяснява докторът.

Храни и напитки с високо съдържание на киселина също съсипват хубавата лицева “фасада”. Сами по себе си те не оцветяват емайла, но

улесняват появата на петна от други продукти

Ако пиете всеки ден сокове с висока киселинност, зъбите ви ще потъмнеят. Причината е, че те разяждат емайла, увеличават вдлъбнатините по него и други оцветители проникват по-лесно и по-дълбоко. Такъв ще е резултатът и ако прекалявате с лимоновия сок и оцета. Газирани напитки също са с висока киселинност и са пълни с оцветители.

“Не мийте зъбите си веднага след пиене на сок, особено на цитрусов, чиято киселина прави емайла по-крехък и четката може да го повреди”, съветва Лорънс Невил.

Вечер избягвайте не само червеното, но и бялото вино – те поразяват перленобялата усмивка, казва зъболекарят. Ако сте свикнали да пийвате по нещо, нека да не е тъмна напитка, включително кока-кола, напътства той. Това важи особено ако сте правили процедура за избелване.

Богатите на киселини бели вина и просеко може да наранят емайла и да образуват “джобове” върху него, които ще позволят на други силно оцветяващи питиета да проникнат дълбоко в зъбната тъкан.

Добре е да избягвате ярко обагрените бонбони, пасти и други сладкиши особено ако силно обагрят езика. Добре е да не прекалявате и с консумацията на черен шоколад.

Тежките сосове също причиняват петна по зъбите, внимавайте с тези, които съдържат куркума, къри, цвекло, домати, соев сос.

Макар че са много полезни за здравето, така действат и плодовете с интензивен цвят, защото съдържат силно пигментирани молекули. Зъбите потъмняват от боровинки, къпини, малини, нар, черни череши, които пигментират емайла. Лорънс Невил съветва след консумацията им да се пие вода, а след танинови питиета устата да се измие. Петната по зъбите премахва и содата за хляб, ако от време на време леко ги натъркате с нея.

Ягодите, въпреки че багрят зъбите, са сред полезните за тях храни, казва лекарят. Те съдържат ензима ябълчена киселина, който избелва. Ако смачкате ягоди и натриете челюстта в продължение на 5 минути, това ще стегне венците и ще отстрани натрупаната плака.

Храни, които се дъвчат продължително, като ябълки, карфиол, моркови, също са много полезни за зъбите, защото насърчават отделянето на слюнка, а тя е страхотно естествено почистващо вещество.

Целината и твърдите сирена са в списъка на продуктите, класирани от зъболекарите като избелващи и укрепващи венците.