Маргарита Королева, професор от Руската федерална медико-биологична агенция, доктор на медицинските науки, доктор по физикална медицина и диетолог, разказва в интервю за радио Sputnik какви зеленчуци трябва да се варят, за да бъдат най-полезни за организма.

Много зеленчуци не губят ценните си свойства за организма, когато са сготвени - напротив, те стават още по-полезни, казва тя. Това се дължи на факта, че някои от мастноразтворимите витамини в тях се усвояват по-добре след излагане на високи температури, обяснява Королева. Тя даде пример с морковите.

"Витамин А се усвоява по-добре от сготвените моркови, отколкото от суровите", уверено каза диетологът.

Топлинната обработка активира и антиоксиданта ликопен, който се съдържа в доматите и червените чушки, продължава тя.

"Топлинната обработка активира ликопена в доматите и червените чушки и подобрява усвояването му. Ликопенът е отличен антиоксидант. Той е важен за здравето на тъканите, за поддържане на добро кръвно налягане и за мъжкото здраве", допълва Королева.

На хората със стомашно-чревни заболявания не се препоръчва да ядат ряпа и репички поради съдържащите се в тези кореноплодни зеленчуци груби диетични фибри. Но след термична обработка растителните влакна са по-лесно смилаеми, казва диетологът.

"В полуразградено състояние фибрите се усвояват по-лесно от ензимите и се абсорбират от организма", уточнява Королева.

Сред зеленчуците има такива, които в сурово състояние могат да съдържат токсични вещества, предупреждава тя. Това се отнася по-специално за цвеклото и броколите.

"Цвеклото в суров вид съдържа токсични компоненти, макар и в малки концентрации. Натрупаният сулфорафан (вещество с антиканцерогенни и бактерицидни свойства - бел. ред.) в броколите понякога може да има токсични ефекти върху организма", казва Королева.