И през месец юни от лаборатория „ЛИНА” предлагат 9 профилактични пакета с изследвания на намалени цени. Те се извършват в самостоятелните ѝ филиали в страната, като за тях НЕ е необходимо записване на час или направление от лекар. Таксата венепункция и транспортна среда е 2 лв.

Профилактични кампании – юни 2022


Разширено изследване на кръв с 35 показателя на намалена цена от 75.00 лв. на 33.00 лв.

В него са включени: пълна кръвна картина с 16 показателя + урея, креатинин, общ холестерол, HDL-холестерол, LDL-холестерол, VLDL-холестерол, триглицериди, билирубин-общ, билирубин-директен, АсАТ, АлАТ, АФ, ГГТ, калий, натрий, хлориди, калций, фосфор, SARS-CoV-2 TrimericS IgG количествен. Това е най-комплексното профилактично изследване, тъй като освен пълна кръвна картина обединява анализи, свързани с мастната обмяна, функцията на бъбреците и черния дроб. Добавен е и количествен тест за антитела срещу COVID-19, който е подходящ след преболедуване, безсимптомна среща с вируса или ваксинация. “ЛИНА” е сертифицирана от института INSTAND за извършване на теста, което е гаранция за качеството на резултата. Добре е изследванията да се правят сутрин на гладно.

Пакет сърдечна функция на намалена цена от 76.00 лв. на 42.00 лв.

Комбинация от хомоцистеин, креатинкиназа - MB фракция и troponin T hs, която може да се използва за оценка на риска от сърдечно-съдово заболяване или степента на увреждане при протичащо такова.

Повишените нива на хомоцистеин могат да са предвестник на атеросклероза, инфаркт, инсулт, периферна съдова болест и др. Той се свързва и с повишена съсирваемост на кръвта и образуване на кръвни съсиреци (тромби). Креатинкиназа-МВ е фракция на общата креатинкиназа, която се среща предимно в сърдечния мускул и е сравнително ранен и чувствителен показател за неговата некроза. Troponin T hs е друг, много ранен и чувствителен показател за увреда на сърдечния мускул. Значителното му повишаване може да алармира за настъпил инфаркт, а леки до умерени повишения обикновено са свързани с дискретни миокардни увреди в резултат на тежка хипертония, исхемична болест на сърцето, миокардити с различна етиология.

Пакет пролетна умора на намалена цена от 40.00 лв. на 25.00 лв.

Той е перфектният начин да проверите дали страдате от анемия, както и да установите дали това е причината да се чувствате отпаднали и без тонус след края на зимния сезон. В него са включени: ferritin, желязо, oбщ ЖСК и сатурация на трансферин. Пакетът е подходящ за всички членове на семейството. Важно условие е пациентите да не са приемали препарати или добавки, съдържащи желязо, поне 20 дни преди изследванията. За анализите се взема кръвна проба, като е най-добре да се извършват сутрин на гладно.

Пакет костна обмяна на намалена цена от 51.00 лв. на 32.00 лв.

Ако имате проблеми с костите или попадате в рисковите групи за развитие на остеопороза, тази профилактична кампания е точно за Вас. Полезна е за всички жени над 55-годишна възраст, както и за жени със снижени нива на женските полови хормони, при пациенти на продължително лечение с кортикостероиди, при дефицит на витамин D, пушачи, прекомерна употреба на алкохол, както и при страдащи от редица ендокринни заболявания, водещи до развитие на остеопороза.

В профилактичния пакет са включени трите най-важни изследвания за диагностиката на това заболяване: oстеокалцин (показател, отразяващ метаболизма на костната тъкан), Beta – CrossLaps (маркер за костно разграждане) и паратхормон – PTH (основният хормон, регулиращ фосфатно-калциевия обмен). Изследванията са изключително полезни за отчитане ефекта от проведената терапия, като още на 3-ия месец след началото могат да се отчетат очакваните промени в костните маркери, докато, за да настъпят промени в показателите, оценяващи костната плътност, са необходими поне 12 - 24 месеца.

Витаминна активност включва витамин по избор от: Витамин D на намалена цена от 25.00 лв. на 19.00 лв.; Витамин B12 на намалена цена от 20.00 лв. на 16.00 лв. и фолиева киселина на намалена цена от 20.00 лв. на 16.00 лв. Пациентите могат да изберат един или да ги комбинират. Добре е поне 20 дни преди изследванията да не са приемали същите под формата на медикаменти или хранителни добавки.

Витамин D има многобройни роли в организма, спомагайки за здравината на костите и зъбите, имунната система, мозъка и нервната система, както и за регулиране нивата на инсулин. Витамин B12 е необходим за нормалното кръвотворене и също има влияние върху функционирането на нервната система. Според редица проучвания немалка част от хората над 60 години имат дефицит на Витамин В12 по различни причини. Фолиевата киселина е важна за образуването на еритроцитите и има своето значение по време на бременността. Тя е важна и за много хора, страдащи от анемия, диабет или други заболявания.

Щитовидна жлеза - хормон по избор от: FT3, FT4 и TSH, всеки на намалена индивидуална цена от 12.00 лв. на 6.00 лв. Пациентите могат да изберат един или да ги комбинират. Това са най-често назначаваните хормони за оценка на функцията на щитовидната жлеза. Препоръчително е да се извършват сутрин на гладно и преди приема на напитки, съдържащи кофеин.

Туморен маркер по избор от: CEА, Total PSA, CA 125, CA 15-3, CA 19-9, AFP, всеки на намалена индивидуална цена от 17.00 лв. на 11.00 лв. И тук пациентите могат да се спрат на един или на няколко. Профилактичната кампания с изследвания на туморни маркери е насочена предимно към хора, които имат установено онкологично заболяване и подлежат на редовно проследяване. Повечето от тези маркери са специфични за конкретен орган, но също така е възможно да се повишат и при наличие на туморен процес с друга локализация, както и много от тях могат да се повишат неспецифично при процеси, които не са с туморен произход, най-често възпалителни изменения на съответния орган. Затова е добре резултатите от тези изследвания да бъдат консултирани с лекар и интерпретирани съобразно конкретното състояние на пациента и в комбинация с други лабораторни или образни изследвания.

Повече информация за всеки от туморните маркери:

-CEA (карцино-ембрионален антиген) се използва при диагностиката на редица тумори, на първо място на рака на дебелото черво и ректума.

-Total PSA (простатспецифичен антиген) е единственият туморен маркер, който е признат и се използва като скринингов маркер за рак на простатната жлеза.

-CA 125 е маркер за диагностика и контрол на лечението на рак на яйчника.

-CA 15-3 е маркер за контрол на лечението на рак на млечните жлези и при проследяване за рецидиви на заболяването при първоначално високи нива на маркера.

-CA 19-9 е раков антиген, който се повишава при почти всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт - рак на панкреаса, дебело черво, жлъчен мехур.

-AFP (Алфа фетопротеин) маркерът се използва при диагностика на първични тумори на черния дроб, също така при откриване на метастази от други карциноми в черния дроб.

Пакет репродуктивен баланс на намалена цена от 85.00 лв. на 65.00 лв.

Важна профилактика за жени, които имат проблеми с менструалния цикъл или фертилитета, както и за жени, подложени на контролирана овариална стимулация във връзка с инвитро процедури. Тук са включени половите хормони: LH, FSH, Estradiol и AMH (антимюлеров хормон). Последният се използва за оценка на яйчниковия резерв. По неговите стойности се извършва дозирането на някои от хормоналните препарати, използвани при яйчниковата стимулация, както и се прави оценка на хормоналния отговор в резултат на стимулацията. Добре е LH, FSH и Estradiol да се изследват от 3-ти до 5-и ден от менструалния цикъл или по препоръка на наблюдаващия лекар, в зависимост от конкретния случай.

Микробиологично изследване по избор от: носен секрет, гърлен секрет, урокултура, всяко на намалена индивидуална цена от 15.00 лв. на 11.00 лв.

В гърления и носния секрет се търсят причинители на инфекции на горните дихателни пътища. В случай, че се открият болестотворни бактерии, се изготвя антибиограма за определяне на подходящия вид антибиотик, който ги повлиява. Резултатът от нея е готов на 48-я час от даване на пробата. Установяването само на нормална микробна флора в гърления и носния секрет е начин за избягване на ненужна употреба на антибиотици и ограничаване на бактериалната резистентност. Двата вида секрет се вземат със стерилен тампон от обучено медицинско лице. Гърленият секрет се взема сутрин на гладно, без тоалет на устната кухина и зъбите.

Микробиологичното изследване на урина (урокултура) се извършва при съмнение за бактериална инфекция на пикочните пътища. Ако бъдат открити болестотворни бактерии, се изготвя антибиограма, като резултатът от нея е готов на 48-я час. Много важно е пациентите да спазват изискванията за тоалет преди даване на урина. Подробните инструкции, които трябва да се изпълняват, са публикувани на сайта на лаборатория „ЛИНА“.

Медицинска лаборатория „ЛИНА” е първата в страната, която въведе месечни профилактични кампании с грижа за пациента. Те важат във всеки от самостоятелните ѝ филиали. Таксата венепункция и транспортна среда е 2 лв.