Коронавирусът не се завръща, но продължава да се разпространява. Има няколко нови вида субмутации на вируса, някои от тях незабележими. Характеризират се с това, че се разпространяват много лесно, но не предизвикват такова тежко боледуване.

Това каза в ефира на „Денят на живо” по NOVANEWS експертът по инфекциозни болести проф. Георги Попов. "Това, което наблюдаваме сега в Китай и сериозните мерки, които се взимат там, са заради политиката, която имат за нулев COVID. Това ги принуждава да въвеждат по-сериозни мерки. Тази политика им носи много ползи, но при разпространението на Омикрон, едва ли е най-подходящото решение. Новите мутации протичат предимно с по-леки случаи и не се налага хоспитализия или локдауни”, обясни експертът.

Проф. Попов обърна внимание, че най-засегнати от коронавируса се оказаха нервната ни система и психиката ни. „За съжаление много постоковидни симптоми не се покриват от здравната каса. Тепърва обаче тези състояния ще имат последици”, смята той.

Най-сигурният начин за предпазване от заболяването остава ваксинирането с трета бустерна доза, допълни инфекционистът.

По отношение на бързо разпространяващия се хепатит сред децата в други страни, проф. Георги Попов препоръча спазване на мерките, познати от пандемията с COVID-19.

„Често миене на ръце, спазване на дистанция и носенето на маски. Нека родителите да слетят за отпадналост у децата, потъмняване на урината, пожълтяване на очите”, каза още той.