Десетки украинци се наредиха на опашка още в 8 часа тази сутрин пред Кръвния център зад УМБАЛ Бургас. Акцията им е по повод инициативата за кръводаряване, поета от здравното заведение на днешния празник Цветница. Преди дни от болницата призоваха именно укрински граждани да се включат в нея.

„Украйна днес пролива кръв за целия свят, но украинци не отказваме кръв за там, където тя е нужна”, казаха присъстващи пред Центъра днес. Част от хората нямаха физическа възможност да участват по същество, но дойдоха, за да окажат морална подкрепа както на своите сънародници, така и на самата акция.

„Не знаем колко души в момента се лекуват в болницата, но досега нямаме случай, когато украинец в нужда да не е получл помощ”, казаха присъстващи.

Чужденците, които имат ЛНЧ и законно пребивават у нас, могат да бъдат кръводарители наравно с българските граждани, стига да отговарят на основните изисквания – да са здрави хора на възраст от 18 до 65 години. Важно изискване към дарителите е да не са пътували в чужбина в последните 28 дни. Мярката е въведена по време на ковид-пандемията и все още не е отменена.