Медицинска лаборатория „ЛИНА” извършва комбиниран PCR тест за COVID-19, грип А и грип В. При симптоми той е един от най-надеждните начини за разграничаване на вируса SARS-CoV-2, причинител на COVID-19, от сезонния грип.

За изследването се взема проба от назофаринкса, като резултатите са готови от 4 до 48 часа в зависимост от часа на даване на пробата. Цената е 94 лв. + 5 лв. такса пробовземане и административно обслужване. При отрицателен резултат за COVID-19 на пациента се издава „зелен сертификат”, валиден 72 часа. Той се получава на SMS, на място на хартиен носител в лабораторията или като се свали с ID и парола от талончето за резултат.

„Комбинираният тест по метода на полимеразна верижна реакция или т.нар. PCR е изключително точен и много полезен особено при заболявания със сходни симптоми. А през януари освен увеличение на случаите на COVID-19 сме в готовност и за грипна вълна, която е обичайна за това време на годината”, обясняват от „ЛИНА”.

PCR тестът за COVID-19, грип А и грип В се извършва в генетичната лаборатория на „ЛИНА”, в която работи високоспециализиран екип – вирусолог, микробиолози, лекар-специализант по специалност „Медицинска генетика” и молекулярни биолози.