Мастноразтворимите вещества са безценни за нашия организъм, което прави тяхното присъствие изключително важно, за да бъдем здрави и да се чувстваме добре. Известният на всички ни витамин Д е именно такъв елемент – той е част от така наречените “стероидни хормони” и често пъти е в неподозиран от нас дефицит. Обичайно си го набавяме посредством излагането на слънце, но също така и чрез редовния прием на някои храни. Ако има установена липса на елемента, е добре да започнем да пием хранителни добавки, съветват от онлайн магазин Now Foods.

Каква е ролята на Витамин Д

Основната му роля е да поддържа калциевия баланс, да регулира калциевия метаболизъм, а респективно да прави и костите ни здрави. Той също така участва активно в процеси като неврогенезата, клетъчната диференциация, пролиферацията и др. Допълнителният му прием е препоръчителен както при много малки бебета, така и при възрастни индивиди, при които има изразени симптоми на дефицит.

Витамин Д може да се приема и в течно състояние, на капки, което прави прилагането му при деца лесно и безпроблемно. Тук е важно да се уточни коректната му дозировка, както и възможността за комбинация с други хранителни добавки. Веществото е важно за общото ни здраве, но най-вече за това да имаме здрави кости, устойчив имунитет, правилно производство на инсулин в кръвта, красива кожа и много още други.

До какво може да доведе дефицитът му

Обикновено се замисляме за здравето си, когато се появят симптоми. Ако е налице дефицит на витамин Д, в този случай е възможно да забележите следното:

  • Постоянна умора, която влошава ритъма на живот – този симптом е сред най-честите, когато става дума за липса на веществото;

  • Лошо настроение, потиснатост и чести депресивни състояния – тази ситуация може и да се дължи на мрачното време или други външни фактори. Вероятно става дума за ниски нива на витамин Д, така че вземете мерки навреме;

  • Нарушена имунна функция – настинките не ви подминават, а и общото ви здраве не е особено добро? Проверете дали не става дума за липса на витамин Д;

  • Болезнени усещания в областта на ставите и костите – този “индикатор” е може би най-категоричният, затова не го неглижирайте, а помислете как да попълните дефицитите.

Честото изпотяване също би могло да насочва към необходимост от допълнителния прием на елемента. Ако не успявате да го направите чрез храната или като се излагате често на слънце, започнете да пиете хранителни добавки.