В поликлиниката на ул. „Демокрация” №67 вече работи първият кабинет по паразитни заболявания в Бургас. Прегледи в него извършва специалистът по медицинска паразитология д-р Иван Макавеев, който има над 10-годишен стаж по специалността. В кабинета той интерпретира резултати от паразитологични изследвания, предписва лечение и проследява ефекта от вече проведено такова.

„Често ме посещават жени, планиращи бременност, при които е много важно да се направят скринингови изследвания за токсоплазмоза. Това заболяване може да даде отражение върху развитието на плода, затова е добре да се знае дали жената се е срещала с инфекцията или не. За бъдещите майки, изясняването на статуса по отношение на токсоплазмозата, внася допълнително спокойствие по време на бременността”, споделя д-р Макавеев.

Кабинетът му, който е на ет. 1 в поликлиника „Демокрация”, работи всеки петък от 08:00 ч. до 12:00 ч. след предварително записване на час на тел.: 0888 278 092.


„Съвет търсят и хора, които заминават или се връщат от екзотични дестинации. В някои случаи е необходимо да се проведе профилактика с медикаменти, особено при пребиваване в страни с разпространение на малария”, заявява лекарят.

Първичен преглед е на цена от 30 лв., вторичен – 10 лв.
Консултация – интерпретация на паразитологични изследвания или препоръки за пътуващите в страни с местно разпространение на малария и др. паразитози
- 20 лв. Към момента кабинетът няма сключен договор с НЗОК.

„Паразитните заболявания изискват задълбочено познаване, за да бъдат лекувани правилно”, категоричен е специалистът. Той напомня за рядък случай на петгодишно дете, заразено едновременно с 4 различни паразита, диагностицирани в лаборатория ЛИНА. Малкият пациент привлича вниманието, защото България не е тропическа страна, а хигиената би трябвало да е на добро ниво. Дори най-често срещаните паразитози в България - ентеробиоза и ламблиоза, също изискват адекватно лечение. А ехинококозата за съжаление е заболяване, което се среща не рядко тук и може да има сериозни последствия за здравето, ако бъде открита късно.

Повече за д-р Иван Макавеев

Д-р Иван Макавеев завършва Медицински университет – Плевен през 2005 г. От 2006 г. до 2009 г. специализира „Медицинска паразитология” в УМБАЛ – „Георги Странски“ – Плевен (МУ Плевен).

От 2010 г. до 2019 г. работи във ВМА – София, Научно-приложен център по военна епидемиология и хигиена, Отделение по превантивна медицина –Плевен. От юли 2019 г. той е част от екипа на една от най-големите медико-диагностични лаборатории в страната - „ЛИНА”.

Д-р Макавеев е автор на над 20 научни публикации в български и чуждестранни списания, има преминати специализирани курсове по паразитология, вирусология, клинична лаборатория, епидемиология и токсикология в НЦЗПБ – София, ВМА-София, Военноморска болница – Варна и Медицински университет - Плевен.