Най-малко 1500 души се оплакаха от характерно звънтене в ушите след получаване на ваксинация срещу коронавирус. Възможно е шумът в ушите да се включи като страничен ефект.

Поне половината от населението на Обединеното кралство е получило поне една коронавирусна ваксина.

Public House England изчислява, че ваксините са спасили над 6000 живота и са спасили много хора от болестта на първо място.

Но такъв мащабен успех не може да мине без някои недостатъци. По-специално, хората се оплакват от голямо разнообразие от странични ефекти, понякога сериозни или неприятни. Отдавна се обсъждат редки случаи на образуване на кръвни съсиреци след употреба на лекарства от AstraZeneca.

Въпреки че все още не са получени доказателства, че тази конкретна ваксина провокира образуването на кръвни съсиреци, санитарните власти на различни държави са прекратили ваксинацията с това лекарство за млади хора и хора на средна възраст.

Но кръвните съсиреци в кръвоносните съдове не са единственият възможен страничен ефект. Към днешна дата поне 1500 души са съобщили за шум в ушите.

Те са развили това разстройство малко след ваксинацията. Като цяло само във Великобритания има над 200 хиляди различни оплаквания от пациенти, които се оплакват от странични ефекти след ваксинация.

1500 случая на шум в ушите са приблизително еднакво разпределени между пациентите, получили ваксини от AstraZeneca и Pfizer.

Любопитно е, че след Sputnik няма сериозни нежелани реакции, освен традиционните краткосрочни оплаквания от болка в мястото на инжектиране, повишена температура или общо влошаване на благосъстоянието. Всички това тези симптоми изчезват много бързо. Смъртните случаи след ваксинация с руското лекарство също все още не са регистрирани.