Няма да се уморя да се боря за живота и здравето на всеки български гражданин, каквото и да ми коства и колкото и разговори да трябва да проведа. Това заяви пред Нова тв министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"Озадачен съм от насрочения протест на ресторантьорите. Преди седмица имахме среща с двете асоциации, които организират днешното недоволство. На нея повече от 3 часа говорихме за техните проблеми. Основният им проблем, който изтъкнаха е, че има забавени плащания. Поканих моите колеги - министърът на труда и социалната политика - Деница Сачева, министърът на икономиката г-н Борисов, вицепремиерът Николова. Уверихме колегите от асоциациите, че до края на този месец те ще си получат парите. Това вече се случва", обясни здравният министър.

"Вчера разбрах, че днес ще протестират. Не мога да разбера логиката на протеста. Протестират за какво? – за проявен разум. А ако проявя безразсъдство? Ако за разума ми искат оставката, за безразсъдството какво ще ми поискат?", коментира още Ангелов.

"Намираме се в безпрецедентна здравна криза. На предпоследните места по заболяемост сме, не може с лека ръка да зачертаем всичко", каза министърът.

По отношение на ваксините здравният министър обясни, че у нас идват толкова дози, колко са договорени между фирмата производител и ЕК, която е упълномощена от НС да представлява България.

"България в момента участва в европейско споразумение и всички ваксини, които са за европейските граждани, ще бъдат в нашата страна. Ако издадем разрешение за ваксина за страна, която е извън ЕС, то то важи за всички страни в ЕС", обясни проф. Ангелов. На ниво ЕС вече текат преговори за руската ваксина и ако тя бъде одобрена, страната ни може да се възползва.

България вече е договорила 12 млн. дози. От всяка ваксина ще има по около 3 млн. дози, за да могат гражданите да избират, обясни здравният министър.

"Всяка ваксина се поставя, когато дойде у нас. Ние взехме решение да се запази втората доза. Ако не беше така, сега щяхме да водим разговор защо 17 00 граждани не са ваксинирани", каза още проф. Ангелов.