Поради липсата на светлина ние сме подложени на истински стрес. Нашата кожа не получава витамините, от които се нуждае, което я прави бледа. Очите губят блясъка си и резервът от сили е изчерпан. Плюс това, зимата е време на депресия и преяждане, което е неразривно свързано едно с друго.

Нищо не облекчава зимната депресия, както този плод. Бананите с право се наричат естествен антидепресант. Ядейки банани, вие способствате образуването на вещество, наречено серотонин в тялото ви. Именно това вещество е отговорно у човека за доброто настроение, чувството на радост и щастие. Редовната консумация на банани може да ви помогне да се справите с депресията, раздразнителността и тъгата. Бананът е доста калоричен, в това е подобен на картофите. Съдържа и голямо количество захари, благодарение на които се чувствате сити. Само два банана са достатъчни, за да енергизират тялото преди двучасово физическо натоварване.

Бананът, както всеки друг плод, съдържа витамини, но основното му предимство е високото съдържание на калий. Калият осигурява нормалното функциониране на меките тъкани на тялото. Нервните клетки, мозъкът, бъбреците, черният дроб, мускулите не могат да функционират пълноценно без това вещество. Ето защо се препоръчва да се използват банани при активна умствена и физическа активност. Също така предимствата на бананите включват факта, че те прочистват тялото от токсини, намаляват отоците, понижават нивата на холестерола в кръвта, помагат при възпалението на устната лигавица, както и при стомашни язви и такива на дванадесетопръстника, укрепват имунната система, успокояват нервите, способстват за спокоен сън.